Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής: Η επιστολή της ΕΚΤ δεν πρότεινε αλλαγές στο Ισπανικό σύνταγμα...


Χθες μπήκε και τυπικά στο αρχείο μια υπόθεση πρόσβασης του κοινού σε επιστολή της ΕΚΤ...
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, βοήθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να διευθετήσει μια υπόθεση πρόσβασης του κοινού, που αφορούσε σε μια επιστολή που η ΕΚΤ απηύθυνε προς την Ισπανική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2011. 
Ένας Ισπανός δικηγόρος ζήτησε να έχει πρόσβαση στο έγγραφο, επειδή ήθελε να μάθει
εάν η ΕΚΤ είχε προτείνει την τροποποίηση του ισπανικού Συντάγματος. Όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση στην επιστολή, ο δικηγόρος κατήγγειλε το θέμα στον Διαμεσολαβητή. Μετά την επιθεώρηση-έλεγχο της επιστολής, ο Διαμεσολαβητής συμφώνησε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να την γνωστοποιήσει στο κοινό. Ωστόσο, με τη συγκατάθεση της ΕΚΤ, ο Διαμεσολαβητής επιβεβαίωσε τον καταγγέλλοντα ότι η επιστολή δεν πρότεινε τροπολογίες για το ισπανικό Σύνταγμα.
Ο Διαμεσολαβητής επιθεώρησε επίσης σχετικά αρχεία της ΕΚΤ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημοσιοποίηση της επιστολής, ενείχε πράγματι τον κίνδυνο να βλάψει τα δημόσια συμφέροντα που διακυβεύονται.
Σύμφωνα πάντα με τον Διαμεσολαβητή, η άρνηση να δοθεί στον Ισπανό δικηγόρο πρόσβαση στην επιστολή της ΕΚΤ προς την Ισπανική κυβέρνηση ήταν δικαιολογημένη.

Υ.Γ
Γιατί έχω την εντύπωση ότι η τρόικα είχε ζητήσει και στην Ελλάδα τροποποίηση του Συντάγματος...
Γιατί όμως εγώ έχω μερικές αμφιβολίες ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα.... 
Γιατί αφού δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό,  ο Διαμεσολαβητής ανέφερε ότι: "η δημοσιοποίηση της επιστολής, ενείχε πράγματι τον κίνδυνο να βλάψει τα δημόσια συμφέροντα που διακυβεύονται.."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.