Μοναδική λύση, η κοινή ανάληψη χρεών

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ θεωρεί την έκδοση ευρωομολόγων ως τη μόνη λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.
Ο Γκι Φερχόφσταντ θεωρεί την έκδοση ευρωομολόγων ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στη DW ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο, δεν πιστεύει ότι κυριαρχεί μία αντιπαράθεση μεταξύ χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου, αλλά όπως λέει:

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερο μία διαμάχη για το μέλλον της Ε.Ε. ως τέτοιας. Κάθε ένας, ο οποίος αναλύει λογικά τα γεγονότα, βλέπει ότι η ευρωκρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μία πραγματική οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση και αυτό συμπεριλαμβάνει και τα κοινά ομόλογα».
Ο Γκι Φερχόφσταντ χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» την άρνηση της Γερμανίας απέναντι στα ευρωομόλογα και δίνει μία συμβουλή στα κράτη με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση:
«Είναι απλό. Πρέπει να καταστήσουν σαφές στην κοινή γνώμη τους ότι (με τα ευρωομόλογα) τα επιτόκια θα μειώνονταν μακροπρόθεσμα και για τα κράτη με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Κάντε μία σύγκριση: Τα επιτόκια για κρατικά ομόλογα στις ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα κάτω από το 2%. Στην ευρωζώνη είναι κατά μέσο όρο 5%».
Όχι στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Κατά της αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών από την ΕΚΤ ο Γκι Φερχόφσταντ
Ο Βέλγος πολιτικός αντιτίθεται στην αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών από την ΕΚΤ προτείνοντας ως εναλλακτική λύση τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου μέσω του οποίου θα γίνεται εξόφληση του χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.
Ο Γκι Φερχόφσταντ εξηγεί: «Μπορεί κανείς να προχωρήσει στην κοινή ανάληψη του χρέους για να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχεία των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, ξεκαθαρίζοντας τους ότι για τη συμμετοχή στο κοινό ταμείο εξόφλησης πρέπει να τηρούν ορισμένες δεσμεύσεις».
Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σε ερώτηση -τέλος- αν τα χρονικά περιθώρια μέχρι να γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές επαρκούν για την Ελλάδα απαντά: «Δεν ανησυχώ τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ισπανία και την Ιταλία. Τα επιτόκια των ομολόγων τους ενδέχεται να αυξηθούν εκ νέου το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. (…) Ας είμαστε ειλικρινείς: Ένα κράτος μπορεί ίσως να υπάρξει χωρίς νόμισμα, αλλά ένα νόμισμα χρειάζεται σίγουρα ένα κράτος για να υπάρξει».
Bernd Riegert / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.