Βάσεις ...αύριο τα αποτελέσματα. Δείτε τις τάσεις...

Ανακοινώνονται τη Δευτέρα οι βάσεις - Οι τάσεις ανά πεδίοΤέλος στην αγωνία 110.000 υποψηφίων μπαίνει αύριο το πρωί στις 10 με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα results.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν επίσης ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου θα εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, προκειμένου να αναρτηθούν στα σχολεία εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους της Κυριακής, οι χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να περιμένουν εκπλήξεις και ανατροπές στην πορεία των βάσεων εισαγωγής. Ο «συνωστισμός» περισσότερων υποψηφίων από κάθε άλλη χρονιά σε κεντρικές σχολές εκτοξεύουν τις βάσεις σε δεκάδες τμήματα τα οποία είτε οδηγούν στο Δημόσιο είτε προσφέρουν σπουδές σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία κερδίζουν έδαφος στην αγορά εργασίας.
Επίσης, σε ορισμένα τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των προτιμήσεων, όπως για παράδειγμα στα λεγόμενα παραϊατρικά. Το σημερινό «Εθνος της Κυριακής» επιχειρεί να προσεγγίσει τα όρια των βάσεων εισαγωγής σε 50 σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, στους πίνακες περιλαμβάνονται 25 τμήματα στα οποία καταγράφεται ανοδική τροχιά και άλλα 25 όπου θεωρείται δεδομένη η πτώση των βάσεων.

Η κίνηση των βάσεων έτσι κι αλλιώς θα είναι πολλών ταχυτήτων. Εξαρτάται από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο εντάσσονται, τις επιδόσεις των υποψηφίων της αντίστοιχης κατεύθυνσης και βεβαίως από τις προοπτικές που ανοίγονται στην αγορά εργασίας.
«Εξοστρακισμός» αριστούχων
Χαρακτηριστικό των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι ότι χιλιάδες αριστούχοι θα... εξοστρακιστούν από τις σχολές πρώτης προτίμησης, καθώς έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός σε σχολές που οδηγούν άμεσα στο Δημόσιο οι οποίες όμως προσφέρουν ελάχιστες θέσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση των βάσεων για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι), καθώς είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί το περσινό φαινόμενο των τεράστιων αποκλίσεων μεταξύ των βάσεων της γενικής σειράς και των ειδικών κατηγοριών. Κατά τα λοιπά, χαμηλότερες βάσεις συγκριτικά με πέρσι θα πρέπει να αναμένουν και οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων που συμμετείχαν στις εξετάσεις. Η πτώση δεν θα είναι μεγάλη, αλλά φαίνεται ότι θα επηρεάσει αρκετές σχολές, αφού οι βαθμολογίες τους ήταν υποδεέστερες από τις περσινές.
Οι τάσεις ανά πεδίο
Οσον αφορά στην τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1ο. Ανοδος των βάσεων προμηνύεται για την πλειονότητα των σχολών που εντάσσονται στο 1ο πεδίο. Νομικά, Φιλολογικά, Παιδαγωγικά... τραβάνε την ανηφόρα, ενώ περισσότερα μόρια θα χρειαστούν και όσοι προσβλέπουν σε σχολές Ψυχολογίας, Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας.
2ο. Προς τα κάτω κινούνται οι βάσεις σε όλα τα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου. Ως εκ τούτου, ευκολότερη θα είναι η πρόσβαση για τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει φυσικομαθηματικές σχολές και τμήματα Χημείας.
3ο. Μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά αναμένονται για τις σχολές του 3ου Ε.Π. Αμετάβλητες εμφανίζονται οι βάσεις στις κεντρικές Ιατρικές σχολές, ενώ πολύ μικρή πτώση προβλέπεται για τις φαρμακευτικές και ιατρικές σχολές της περιφέρειας.
4ο. Πτώση η οποία θα επηρεάσει σχεδόν όλα τα τμήματα του 4ου πεδίου προοιωνίζεται βάσει των στατιστικών στοιχείων. Οι σχολές του ΕΜΠ θα υποχωρήσουν, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, ενώ η πτώση στις περιφερειακές θα είναι πιο αισθητή.
5ο. Οριακή άνοδο σε περιζήτητα κεντρικά τμήματα και μικρή πτώση στα ιδρύματα της περιφέρειας εκτιμούν ειδικοί αναλυτές. Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στις σχολές των τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Χιλιάδες αριστούχοι χτυπούν την πόρτα αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών
Η αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον έχει οδηγήσει φέτος χιλιάδες αριστούχους στις αστυνομικές και στρατιωτικές, σε μία προσπάθεια να εισαχθούν στα ελάχιστα τμήματα τα οποία οδηγούν άμεσα στο Δημόσιο.
Η «μάχη» πάντως για τις σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς οι θέσεις που διατίθενται φέτος φτάνουν τις 580 από 1.244 πέρυσι. Αξίζει να επισημανθεί ότι πέρυσι είχε εισαχθεί σχεδόν ένας στους τρεις υποψηφίους στις σχολές της Αστυνομίας. Τη φετινή χρονιά, λόγω των μειωμένων θέσεων και κατά συνέπεια του αυξημένου ανταγωνισμού, εκτιμάται ότι το ποσοστό επιτυχίας δεν θα ξεπεράσει το 20%. Για τις στρατιωτικές σχολές, οι θέσεις που διατίθενται φέτος είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (1.170 από 1.294), γεγονός που οδηγεί σε άνοδο των βάσεων, αλλά μικρότερη από αυτή των Αστυνομικών.
Συγκεκριμένα, για το τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικοί), η βάση αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 18.500 μόρια, ενώ στη σχολή Αστυφυλάκων θα ξεπεράσει τα 14.000. Στο Ιατρικό (ΣΣΑΣ) η βάση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπερβεί τα 19.100 μόρια ενώ το Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) θα κινηθεί κοντά στα περσινά επίπεδα. Λίγο πάνω από τα 13.600 θα χρειαστούν οι υποψήφιοι για τη σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού-ΟΠΛΑ.
Δεκάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά ιδρύματα
Δεκάδες σχολές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ελάχιστες των πανεπιστημίων θα ανοίξουν τις «πύλες» τους και φέτος με ελάχιστα μόρια, που μπορεί να φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις τα 5.000 με 6.000.
Πρόκειται για τμήματα που εντάσσονται κυρίως στο 4ο και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο και δεν αποκλείεται ο αριθμός όσων διαμορφώσουν βάσεις εισαγωγής κάτω από τα 10.000 να «αγγίξει» τα 100.
Σε αυτά θα περιλαμβάνονται τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής που εδρεύουν στην περιφέρεια. Επίσης, κάτω από τα 10.000 μόρια αναμένεται να κινηθούν και ορισμένα περιφερειακά τμήματα Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας και Αυτοματισμού.
Ακόμα, η απροθυμία πολλών υποψηφίων να σπουδάσουν σε τμήμα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και πολύ περισσότερο όταν αυτό δεν προσφέρει προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση, είναι πιθανό να αφήσει εκατοντάδες κενές θέσεις σε ιδρύματα της περιφέρειας.
Κατά τα λοιπά, από το σύνολο των υποψηφίων όλων των κατηγοριών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αναμένεται να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ περίπου 7 στους 10. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι ανήλθαν στους 111.000 ενώ ο αριθμός των θέσεων σε πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα, ΑΣΠΑΙΤΕ είναι 76.094. Εάν προστεθούν σε αυτές και οι 1.750 θέσεις εισακτέων σε Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές, τότε ο συνολικός αριθμός ανεβαίνει στις 77.844.

Πτώση σε φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές

Δεκάδες σχολές τόσο των πανεπιστημίων όσο και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, κυρίως πολυ­τεχνικών και φυσικομαθηματικών τμημάτων, διαγρά­φουν καθοδική τροχιά. Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός σχολών, που εντάσσονται στο 1ο επιστημο­νικό πεδίο, σημειώνει σημαντική άνοδο. Για τα τμήμα­τα όπου χαμηλώνει ο πήχης, ενδεικτικά αναφέρουμε το Φυσικό Κρήτης, Μαθηματικό Αιγαίου, Χημικό Αθή­νας και Μαθη­ματικό Πάτρας.
Σημαντική πτώση κατα­γρά­φεται σύμφω­να με όλες τις πληροφορίες σε πολυ­τεχνικές σχολές τόσο του ΕΜΠ όσο και πανεπι­στημίων της περιφέρειας. Ακόμη, προς τα κάτω κι­νού­­νται οι βάσεις και σε αρκετά τμήματα τεχνο­λο­γι­κών ιδρυμά­των.
Σε αυτά περιλαμβά­νονται τμήματα Πληροφο­ρικής, Μηχα­νολογίας, Πολιτι­κών Εργων Υποδομής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Σχεδια­σμού Αντικει­μένων, Προσχο­λικής Αγωγής κ.ά. Λιγό­τερα μόρια θα χρειαστούν υπο­ψή­φιοι που επιθυ­μούν να εισαχθούν και σε ορισμένα ξενόγλωσσα τμήματα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63703327

Σχόλια