Τελειώνει το οξυγόνο για την Ελλάδα;

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τα δημοσιεύματα στέκονται επίσης στο αναπτυξιακό πρότυπο της Γερμανίας και στην αντιμετώπιση των μεταναστών στην Ελλάδα.
«Τελειώνει σύντομα το οξυγόνο για την Ελλάδα;» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Handelsblatt, η οποία σημειώνει: «Οι προοπτικές της Ελλάδας για παραμονή στην ευρωζώνη εξανεμίζονται. Αυτό δείχνει η πρόσφατη αξιολόγηση του οίκου Standard & Poors και οι πολιτικοί προετοιμάζονται για ένα σοβαρό ενδεχόμενο».
«Το ΔΝΤ ποντάρει σε ένα κούρεμα για την Ελλάδα»
επιγράφει το άρθρο της η γερμανική έκδοση των Financial Times, η οποία υπογραμμίζει: «Πίσω από αυτό το αίτημα του ΔΝΤ κρύβεται ο φόβος μιας χρεοκοπίας και μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Και τα δυο σενάρια είναι πιθανά εάν οι πιστωτές δεν δεχτούν ένα κούρεμα. Μέχρι σήμερα όμως η γερμανική κυβέρνηση αρνείται νέες παραχωρήσεις απέναντι στην Αθήνα».
«Λάθος στιγμή» είναι ο τίτλος του σχολίου της Welt. Η εφημερίδα υπογραμμίζει σχετικά με την πρόταση του ΔΝΤ για ένα νέο κούρεμα των χρεών της Ελλάδας: «Δεν είναι δείγμα αδυναμίας χαρακτήρα να παραδεχτεί κανείς ότι έκανε λάθος. Αντιθέτως. Αλλά τo να ζητάει κανείς κάποιοι άλλοι να πληρώνουν για αυτόν, δεν είναι δίκαιο. Εάν το ΔΝΤ τώρα διαπίστωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και ζητάει από τους Ευρωπαίους εταίρους να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, ίσως και να μην είναι τελείως λάθος. Από την άλλη πλευρά όμως αφήνει κάποιες αμφιβολίες για τις τόσο σημαντικές αξιολογήσεις από την Ουάσινγκτον».
Deutsche Well

Σχόλια