Και τώρα... τραβάμε κουπί για μετάλλια με κόντρα άνεμο

Το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών
Στα ελληνικά κουπιά επικεντρώνονται οι ελληνικές ελπίδες για μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Στο Ιτον Ντόρνεϊ, όπου πέφτει η αυλαία για την κωπηλασία, στις 13:30, διεξάγεται ο τελικός στην τετράκωπο ανδρών, όπου οι Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου θα κυνηγήσουν επίσης ένα μετάλλιο. Αντίπαλοί τους θα είναι οι βάρκες της Γερμανίας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας.
Στις 13:50 η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου αγωνίζονται στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών και καλούνται να επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά που τις ήθελαν φαβορί πριν το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το δίδυμο της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται πως θα είναι ο βασικότερος αντίπαλος των πρωταθλητριών κόσμου του 2009 και του 2011, ενώ μεγάλο ρόλο ενδέχεται να παίξει ο άνεμος, που έχει δυσκολέψει τις προσπάθειες όλων των αθλητών στο Ιτον Ντόρνεϊ.

Το κακό για το ελληνικό πλήρωμα είναι ότι η FISA αποφάσισε να διανέμει τις διαδρομές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, παραχωρώντας τις δύο κατά περίπτωση ευνοϊκότερες στους νικητές των ημιτελικών σειρών. Οι Τσιάβου και Γιαζιτζίδου είχαν τερματίσει δεύτερες στον ημιτελικό, πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία. Εκτός από τους «οικοδεσπότες», στον τελικό εκπροσωπούνται επίσης η Αυστραλία, η Κίνα, η Δανία και η Γερμανία.

Το σαββατιάτικο πρόγραμμα στο Ιτον Ντόρνεϊ περιλαμβάνει επίσης τελικούς στο απλό σκιφ γυναικών και στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών, όπου οι Λευτέρης Κόνσολας και Παναγιώτης Μαγδάνης θα αγωνιστούν στις 12:50 διεκδικώντας μία θέση μεταξύ 7ης και 12ης.

Με τα αγωνίσματα της 2ης ημέρας του Ολυμπιακού προγράμματος συνεχίζονται πρωί και απόγευμα, τα αγωνίσματα του στίβου. Στη μάχη της πρόκρισης ρίχνονται οι τρεις Ελληνίδες πρωταθλήτριες του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου και Στέλλα-Ηρώ Λεδάκη, που θα προσπαθήσουν να φέρουν μία επιτυχία στα ελληνικά χρώματα, με την πρόκριση στον τελικό της Δευτέρας. Το αγώνισμα θα γίνει σε δύο γκρουπ στις 12.20 και η Στεφανίδη μετέχει στο Α' γκρουπ. Φέτος έχει κάνει ατομικό ρεκόρ με 4.51μ. Στο Β΄ γκρουπ θα πάρουν μέρος η Κυριακοπούλου, που ήταν 3η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ελσίνκι και φέτος έχει υπερβεί τα 4.60μ (έχει ατομικό 4.71μ) και η Λεδάκη που έκανε μέσα στη σεζόν 4.50μ, αλλά θα πρέπει να μην επηρεαστεί από την απειρία της σε μεγάλες διοργανώσεις.

Η Σοφία Υφαντίδου συνεχίζει την προσπάθειά της στο έπταθλο και στις 12.04 θα πάρει μέρος στο μήκος (6.05μ φέτος, 6.10μ το ατομικό της) στο Α' γκρουπ, στις 14.55 στο Β' γκρουπ του ακοντισμού, που είναι και το καλό της αγώνισμα (56.90μ), και θα ολοκληρώσει με τα 800μ που θα γίνουν το βράδυ στις 20.35.
Στις 19.00 θα γίνει ο τελικός του βάδην στο κέντρο του Λονδίνου με ελληνική συμμετοχή, αφού θα μετάσχει ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ. Ο Έλληνας βαδιστής ευελπιστεί σε μία καλή εμφάνιση, αφού βρίσκεται σε καλή κατάσταση και φέτος έχει κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με 1 ώρα 21:19. Δεν θα συμμετάσχει λόγω ασθένειας ο Ιταλός Σβάτσερ, από τα μεγάλα φαβορί του αγωνίσματος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλα τέσσερα τελικά αγωνίσματα, τη δισκοβολία γυναικών στις 21.30, το μήκος ανδρών στις 21.55, τα 10.000μ ανδρών στις 23.15 και τα 100μ γυναικών στις 23.55.
Η εθνική πόλο των ανδρών δίνει στις 16:10 το κρισιμότερο ως τώρα παιχνίδι της στο Ολυμπιακό τουρνουά, αντιμετωπίζοντας στην «Water Polo Arena» την Ισπανία. Με νίκη το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εξασφαλίζει την πρόκριση στα προημιτελικά και διεκδικεί ακόμη και τη δεύτερη θέση του Α΄ ομίλου, ενώ αν ηττηθεί θα τα παίξει «όλα για όλα» στο ματς της Δευτέρας με την Αυστραλία.
Ελληνική συμμετοχή υπάρχει και στην ποδηλασία πίστας, με τον Ζαφείρη Βολικάκη να αγωνίζεται στο σπριντ. Ο αγώνας κατάταξης αρχίζει στις 12 το μεσημέρι στο ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακού Πάρκου και μία ώρα αργότερα αρχίζουν οι νοκ-άουτ αναμετρήσεις. Ως το βράδυ θα έχουν γίνει γνωστοί οι οκτώ των προημιτελικών, που θα συνεχίσουν την Κυριακή διεκδικώντας τα μετάλλια.
Επίσης, στις 17:30 ο Δαβίδ Καβελασβίλι αγωνίζεται στο Β' γκρουπ της κατηγορίας 94κ. της άρσης βαρών. Ο Ελληνας πρωταθλητής έχει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ απ' όσους συμμετέχουν στο συγκεκριμένο γκρουπ, αλλά φυσικά υπάρχει και το Α γκρουπ που θα γίνει το βράδυ και στο οποίο θα αγωνιστούν οι 11 κατά τεκμήριο καλύτεροι αθλητές της κατηγορίας.
Στην ιστιοπλοϊα, τέλος, ο Βαγγέλης Χειμώνας και η Αννα Αγραφιώτη δίνουν τους τελευταίους αγώνες τους στις κατηγορίες Laser και Laser radial αντίστοιχα (9η και 10η ιστιοδρομία), αφού τη Δευτέρα μόνο οι δέκα πρώτοι θα μετάσχουν στον αγώνα μεταλλίων (medal race) και οι Ελληνες ιστιοπλόοι δεν έχουν ουσιαστικές ελπίδες να μπουν στην πρώτη δεκάδα. Αντίθετα, ο Κύπριος Παύλος Κοντίδης διεκδικεί με αξιώσεις ένα μετάλλιο στα Laser.
Με την 7η και 8η ιστιοδρομία επαναρχίζουν αύριο τα RS-X ανδρών και γυναικών, όπου ο Βύρωνας Κοκκαλάνης βρίσκεται στην 7η θέση και ελπίζει βάσιμα σε είσοδο στη δεκάδα, ενώ η Αγγελική Σκαρλάτου προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος, στην 5η και 6 κούρσα της κλάσης 470 θα μετάσχουν οι Παναγιώτης Καμπουρίδης και Στάθης Παπαδόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχόλια