Ανησυχία για αθρόα είσοδο μέσω Ελλάδας

Υπό τον φόβο της μαζικής εισόδου προσφύγων από τη Συρία μέσω Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χ.-Π. Φρίντριχ πιέζει την Τουρκία να συμβάλει, ώστε σταματήσει η παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ.
Στην συνέντευξη με την εφημερίδα Rheinische Post ο Γερμανός υπουργός Eσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ υποστηρίζει ότι η ΕΕ προσπαθεί «με όλες τις δυνάμεις να κλείσει τις διόδους» στα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη, επειδή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις της Ελλάδας.
Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συμβάλει όμως και η Άγκυρα βάζοντας την υπογραφή της στο ήδη έτοιμο σύμφωνο επαναπροώθησης των προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Αυτό που δεν λέει ο κ. Φρίντριχ σε αυτήν την συνέντευξη είναι ότι η Άγκυρα έχει θέσει ως προϋπόθεση για να συναινέσει διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας για Τούρκους πολίτες. Επ’ αυτού δεν υπάρχει προς στιγμή καμία ένδειξη ότι η ΕΕ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει.
Αφορμή οι πρόσφυγες από τη Συρία
Μιλώντας με τη Deutsche Welle, πηγή του γερμανικού υπουργείου Eσωτερικών επιβεβαίωσε ότι άμεση αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Φρίντριχ είναι το αυξανόμενο ρεύμα προσφύγων από τη Συρία και ο φόβος ότι οι πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν στην Τουρκία αλλά ότι θα επιδιώξουν να έρθουν στην ΕΕ, ως συνήθως μέσω Ελλάδας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε νέα ένταση στη συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, για κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη και όχι την παραμονή τους στις χώρες μέσω των οποίων για πρώτη φορά εισήλθαν στην ΕΕ. Ενώ τα κράτη του Νότου επιδιώκουν ένα νέο κανονισμό, τα κράτη της δυτικής και της βορείου Ευρώπης επιμένουν στη διατήρηση των ρυθμίσεων του Δουβλίνου ΙΙ.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, Deutsche Welle

Σχόλια