“Κλειδωμένο” πρέπει να θεωρείται το πακέτων των σκληρών μέτρων λιτότητας
ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014, και εκτός απροόπτου θα
βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού μέχρι την Τρίτη.
Σύμφωνα με τα “Νέα”, το πακέτο περιλαμβάνει αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, τσεκούρι στα εφάπαξ, αλλά και κλείσιμο δημοσίων οργανισμών. Ιδού η λίστα: …
Σύμφωνα με τα “Νέα”, το πακέτο περιλαμβάνει αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, τσεκούρι στα εφάπαξ, αλλά και κλείσιμο δημοσίων οργανισμών. Ιδού η λίστα: …
- Μείωση στις συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω από 2% έως και 15%
- Μείωση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους σε ειδικά μισθολόγια. Η μείωση θα είναι αναδρομική από 1 Ιανουαρίου 2012, ενώ γίνεται προσπάθεια να μην θιγούν οι μάχιμοι ένστολοι.
- Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Το μέτρο θα μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων έως και 35%.
- Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών και μείωση του για τους υπόλοιπους με επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων (π.χ. ιδιοκατοίκηση)
- Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
- Αύξηση του κατώτατου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 χρόνια στα 20.
- Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
- Νέες περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους τα λαμβάνουν.
- Μείωση του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και έως 45%, για τους υπόλοιπους, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
- Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την οικογένεια των δικαιούχων.
- Περικοπές στις συντάξεις όσων λαμβάνουν δεύτερη και τρίτη σύνταξη, καθώς και στις συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες.
- Εφεδρεία για τρία χρόνια και έπειτα απόλυση για 35.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2013.
- Μείωση του μισθολογικού κόστους σε κάθε υπουργείο έως 25%.
- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΓΑ-ΟΑΕΕ.
- Επιβολή εισφοράς για τους ανέργους του Δημοσίου.
- Κλείσιμο και συγχωνεύσεις για περίπου 50 φορείς του Δημοσίου.
- Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής έως και το 2015 του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό κατά 115.000 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει κλειδώσει
μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα,
προκειμένου να ετοιμάσει την έκθεση αξιολόγησής της. Από την έκθεση αυτή
θα καθοριστεί το αν θα πάρει τελικά η Ελλάδα την δόση-μαμούθ των 31
δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Την τελική απόφαση θα λάβουν οι εταίροι μας στο
Eurogroup του Οκτωβρίου…
Τα Νέα, enikos.gr
Τα Νέα, enikos.gr
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ "ΑΛΛΑΞΕ", ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήEΝΩ Ο ΖΙΓΔΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΡΙΑΜΒΟ , ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
... ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ
Κερδοσκοπία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το ομόλογο των 3,2 δισ. σε βάρος του ελληνικού δημοσίου καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Λαφαζάνης επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση πλήρωσε στην ονομαστική του αξία το ομόλογο των 3,2 δισ. που έληξε, και το οποίο είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το εν λόγω ομόλογο το είχε αγοράσει η ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2010 από τη δευτερογενή αγορά περίπου στο 70% της ονομαστικής του αξίας, ωστόσο, όπως σημειώνει, «ενώ τα αντίστοιχα ομόλογα που αγόρασαν την ίδια περίοδο ασφαλιστικά Ταμεία, ΝΠΔΔ και μικροομολογιούχοι υπέστησαν άγριο 'κούρεμα' στο πλαίσιο του PSI+, τα ομόλογα της ΕΚΤ εξαιρέθηκαν αυθαίρετα από τις διαδικασίες ένταξης στο PSI+».
Όπως καταγγέλλει ο κ. Λαφαζάνης, το τελικό αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής είναι να αποκομίζει η ΕΚΤ με τη λήξη του ομολόγου «ληστρικό υπερκέρδος» σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ύψους πάνω από 900 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, κατά κύριο λόγο θα καρπωθεί ως μέρισμα η Γερμανία, αφού κατέχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ΕΚΤ.
«Η τραγική ειρωνεία», συνεχίζει ο κ. Λαφαζάνης, «είναι ότι όχι μόνο η ΕΚΤ αισχροκέρδησε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, εκμεταλλευόμενη την ελληνική κρίση αλλά και ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε διπλά, αφού για να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ προσέφυγε σε δανεισμό εντόκων γραμματίων με πανύψηλα επιτόκια (πάνω από 4%), από τα οποία επωφελήθηκαν οι τράπεζες, τις οποίες δάνεισε, προκειμένου να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, με 0,75%, η ΕΚΤ».
Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτά τον υπουργό Οικονομικών:
1. Γιατί εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» στο πλαίσιο του PSI+ τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ εντάχθηκαν στο «κούρεμα» του PSI+ ομόλογα των Ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και μικροομολογιούχων φυσικών προσώπων;
2. Ζήτησε, τουλάχιστον, η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΚΤ να εξοφληθεί το ομόλογο ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. στην τιμή, περίπου, την οποία το αγόρασε η ΕΚΤ;
3. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει, έστω και τώρα, την επιστροφή ποσού περίπου 900 εκατ. που αποκόμισε ως έκτακτο κέρδος η ΕΚΤ από το ομόλογο των 3,2 δισ. είτε από την ίδια είτε από τις χώρες που θα επωφεληθούν από την διανομή των έκτακτων κερδών της ΕΚΤ;
4. Τι προτίθεται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον για ανάλογα ομόλογα που πρόκειται να λήξουν και βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ;