Στον Αντ.Σαμαρά η αξιολόγηση των προσφορών για τις πετρελαϊκές έρευνες

Στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, παρέδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, το πόρισμα αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει συνολικά 8 εταιρείες, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, προκειμένου να διενεργήσουν γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Στην επόμενη φάση περνούν τέσσερις από τις οκτώ εταιρείες που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.


«Προσβλέπω στην απρόσκοπτη δρομολόγηση των διαδικασιών, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που έχουν τεθεί. Η εθνική προσπάθεια, που ξεκίνησε πέρυσι, πρέπει να δώσει καρπούς. Το οφείλουμε στην ίδια την πατρίδα και στους Έλληνες» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί με την υπ’ αριθμ. Δ1/Γ/4495/24.02.2012 απόφαση. Η σύνθεσή της ήταν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης, πανεπιστημιακούς και ειδικούς επιστήμονες, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Ενέργειας, Κώστα Μαθιουδάκη.

Στο έργο της Επιτροπής συνέδραμε ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων του Γαλλικού Οργανισμού Beicip Franlab, τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ σε θέματα υδρογονανθράκων.

Στο αρχικό στάδιο, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες των προσφορών που είχαν καταθέσει οι εταιρείες:

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA

2) DOLPHIN GEOPHYSICAL

3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION

4) SPEC PARTNERS LTD

5) CGGVERITAS

6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)

7) SPECTRUM GEO LIMITED

8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τέσσερις προκριθείσες εταιρείες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί κατά τη «Διεθνή πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα» (ΥΑ Δ1/20472/05.09.2011 ΦΕΚ Β' 2201) και η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με την αξιολόγηση.

Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος συντόνισε την τελική φάση της αξιολόγησης και σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και θα θωρακίσει το μέλλον του τόπου. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση τού όλου προγράμματος και την Επιτροπή που έβγαλε εις πέρας το δύσκολο έργο της, με υπευθυνότητα και με λεπτομερή τεκμηρίωση του πορίσματος που παρέδωσε».

«Προσβλέπω στην απρόσκοπτη δρομολόγηση των διαδικασιών, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που έχουν τεθεί. Η εθνική προσπάθεια, που ξεκίνησε πέρυσι, πρέπει να δώσει καρπούς. Το οφείλουμε στην ίδια την πατρίδα και στους Έλληνες» κατέληξε ο υπουργός.

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις αυτές εξέφρασε και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γ.Μανιάτης, δηλώνοντας: «το όραμα της αποτελεσματικής αξιοποίησης του εθνικού μας πλούτου γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα. Ο επίμονος και επίπονος αγώνας που ξεκίνησε στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης, αποδίδει σήμερα του πρώτους καρπούς και παρέχει τη βεβαιότητα για νέους αναπτυξιακούς δρόμους προς το καλύτερο μέλλον που αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες.»

» Πέρα όμως από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει και ένα μείζον πολιτικό όφελος που οφείλουμε να το επισημάνουμε και να το αναδείξουμε. Ίσως για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, το ελληνικό κράτος αποδεικνύει πως μπορεί να έχει συνέχεια και συνέπεια στις δημόσιες πολιτικές του. Αυτό είναι ένα θετικό πολιτικό κεκτημένο και συνεισφέρει στην ισχυροποίηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο». Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Σχόλια