«Οχι» σε όλα(!) από την τρόικα..

Απίστευτο! Και... σχέδιο για μείωση συντάξεων από 600 ευρώ και πάνω
Η τρόικα δεν δέχεται τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για τα ειδικά μισθολόγια (ύψους 200.000.000 ευρώ), ενώ απορρίπτει και τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για εξόφληση του φόρου εισοδήματος του 2012 σε 10 δόσεις.
Ο Πολ Τόμσεν, εξερχόμενος χθες από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έκανε λόγο για μια εξαιρετική συνάντηση αν και λίγο νωρίτερα είπε «όχι σε όλα» τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά.

Οι χαμηλές συντάξεις ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο, ενώ μελετάται η πρόταση του ΚΕΠΕ για περικοπή από 3-5% κλιμακωτά στις συντάξεις πάνω από 600 ευρώ. Στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση για περικοπή της σύνταξης του ΟΓΑ (αφορά 820.000 συνταξιούχους) κατά 30 ευρώ, δηλαδή από τα 360 ευρώ μηνιαίες αποδοχές στα 330 ευρώ. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις υπολογίζεται ότι θα είναι 6 δισ. ευρώ, ενώ άγριο μαχαίρι θα πέσει και στα κοινωνικά επιδόματα.

Η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές και προτάσσει το ενδεχόμενο μη καταβολής της δόσης του Σεπτεμβρίου, το οποίο, αν συνέβαινε, θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών, όπως ανέφερε στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, αλλά το κρίσιμο ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας ορίστηκε για την ερχόμενη Κυριακή το πρωί με στόχο να κλειδώσουν οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου 2013-2014. Εν συνεχεία η τρόικα θα αποχωρήσει από την Ελλάδα για να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο και να εξειδικεύσει τα μέτρα με την κυβέρνηση.

Πηγές που μετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται από μηδενική βάση, καθώς τα ισοδύναμα μέτρα που προτάθηκαν προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις των τροϊκανών, με αποτέλεσμα να απορριφθούν χωρίς πολλές συζητήσεις.

Η κυβέρνηση ζητά να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια κατά 12% (όπως προβλέπει το Μνημόνιο) και αντιπροτείνει την περικοπή από 10% έως 20% σε 20 κατηγορίες ελαστικών δαπανών, όπως μισθώματα, προμήθειες, επιχορηγήσεις.

Η τρόικα όμως εκτιμά ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα καταφέρει να εξοικονομήσει με τον τρόπο αυτόν τα 200.000.000 ευρώ που απαιτούνται για να σωθούν τα ειδικά μισθολόγια, ενώ θεωρεί ότι πολλά υπουργεία, προκειμένου να μην κόψουν από τις δαπάνες τους, παρουσιάζουν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα έσοδα που θα εξοικονομηθούν από τα μέτρα που προτείνουν.

Η τρόικα απορρίπτει επίσης και το σχέδιο της καταβολής του φόρου εισοδήματος με δόσεις, θεωρώντας ότι το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για πληρωμή του εκκαθαριστικού σε 10 δόσεις μεταφέρει στο 2013 την είσπραξη φόρου 1,2 δισ. ευρώ.

Η τρόικα θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή ανοίγει μεγάλη «τρύπα» στον φετινό Προϋπολογισμό. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει τη μείωση των δόσεων από 10 σε επτά, αλλά και τη μείωση του ορίου εισοδήματος στα 80.000 ή και 60.000 ευρώ για την ένταξη στη ρύθμιση.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά το μόνο που μπόρεσε να παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών ήταν ένα γενικό πλαίσιο κατευθύνσεων για το που μπορούν να γίνουν οι περικοπές. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημείωναν χθες ότι από τη συνεργασία των υπουργείων θα εξαρτηθεί η ολοκλήρωση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.
Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια