Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Σαμαράς: Το μνημόνιο πρέπει να αλλάξει...

31 Ιανουαρίου 2011
ΧΜ: Κύριε πρόεδρε, χρειάζεται ο τόπος πρόωρες εκλογές ή αυτές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας;
ΑΣ: Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που, παρά τη μεγάλη εκλογική νίκη της πριν από δεκαπέντε μήνες, βρίσκεται σε ραγδαία πτώση, χωρίς ελπίδα ανάκαμψης. Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και δέσμια ενός μνημονίου που υπέγραψε χωρίς καν να το διαπραγματευτεί, βλέπει τον πολιτικό της χρόνο να εξαντλείται με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία ανακάμπτει δυναμικά και καλύπτει τη διαφορά που τη χώριζε από το ΠΑΣΟΚ μόλις πριν από έναν χρόνο... Αυτή την ανοδική πορεία πρέπει να τη συνεχίσουμε, μέχρι να γίνει αδιαμφισβήτητο πλειοψηφικό ρεύμα.
 Δομικές αλλαγές
Την επόμενη ημέρα των εκλογών θα πρέπει να διαχειριστούμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα μια ώρα αρχύτερα από τον εναγκαλισμό του μνημονίου. Και ταυτόχρονα να πραγματοποιήσουμε όλες εκείνες τις μεγάλες δομικές τομές, που απαιτούνται για να αλλάξουμε οριστικά το σημερινό ξεπερασμένο μοντέλο διακυβέρνησης. Και το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο που έχει φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο......
ΧΜ: Η σημερινή κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τον ΦΠΑ προσπαθώντας να αυξήσει τα έσοδα. Αν ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, τι θα κάνατε; Θα παίρνατε το ρίσκο να κάνετε μειώσεις στον ΦΠΑ;
ΑΣ: Θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις για τη δραστική αλλαγή των όρων των μνημονίου, πράγμα που αφορά πρωτίστως τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών. Του ΦΠΑ, ασφαλώς, αλλά όχι μόνο του ΦΠΑ. Έτσι θα δοθεί άμεσα ανάσα στην οικονομία.
Φυσικά, στόχος μας είναι να βγούμε από το μνημόνιο όσο γίνεται γρηγορότερα. Αλλά μέχρι να βγούμε -και για να καταφέρουμε να βγούμε- πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου που προκαλούν ασφυξία. Να τους χαλαρώσουμε.
Μπορούμε να το διαπραγματευτούμε αυτό με τους εταίρους μας. Κι έχουμε πολλούς τρόπους να το κάνουμε.
Αυτό έκανε η Ιρλανδία, που δεν απέφυγε το δικό της μνημόνιο, αλλά διαπραγματεύτηκε σκληρά και κατάφερε να διατηρήσει τον χαμηλό συντελεστή φορολογίας του 12.5%.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε το παραμικρό. Κι αυτό πληρώνουμε τώρα. Αυτό μπορεί να αλλάξει. Και θα το αλλάξουμε...
ΧΜ: Ως πρωθυπουργός τι θα κάνετε για να φέρετε, μέσα σε ένα τόσο δυσμενές διεθνώς περιβάλλον, ξένες επενδύσεις στη χώρα μας;
ΑΣ: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών, το χτύπημα της γραφειοκρατίας (το μέτρο του συμψηφισμού πληρωμών από και προς το δημόσιο είναι ένα πρώτο μεγάλο τέτοιο βήμα κατά της γραφειοκρατίας) και η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι ένα πακέτο πολιτικών που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις.
Κι όμως, μπορούμε!


Μαζί με τις κλαδικές αναπτυξιακές στρατηγικές και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, για τα οποία ήδη μίλησα στη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα έχει περιουσιακά στοιχεία αναξιοποίητα κι έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ανεκμετάλλευτα.
Αν τα αναδείξουμε, τα αξιοποιήσουμε και παράλληλα αναβαθμίσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχείρησης, τότε θα ξεκινήσει «ενάρετος κύκλος» ανάπτυξης, στη θέση του φαύλου κύκλου ύφεσης και συρρίκνωσης που έχουμε τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.