Οι περικοπές στους δήμους θα οδηγήσουν σε αθρόες απολύσεις εργαζομένων ή σε αυξήσεις των δημοτικών τελών ...


Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Εσωτερικών των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», βουλευτής Β' Πειραιώς Γιάννης Κουράκος.
Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής: 
«Η απόφαση του Υπ. Εσωτερικών κ.Στυλιανίδη να περικόψει κατά 30%,δηλαδή 45 εκ. € την τακτική χρηματοδότηση των Δήμων καθιστά αδύνατη ακόμα και την εξυπηρέτηση της μισθοδοσίας σε πολλούς Δήμους της χώρας. Σημειώνεται ότι η περικοπές εφαρμόζονται επί του προϋπολογισμού των 2,4 δις € που υπολείπεται κατά 300 εκ € των δεσμεύσεων των τότε Υπουργών κ. Βενιζέλου και κ.Σαχινίδη καθώς και ότι η συνολική χρηματοδότηση των Δήμων έχει μειωθεί κατά 55% τα τελευταία δύο χρόνια.

Και όλα αυτά όταν από τη μία ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Στυλιανίδης κάνει αναφορές για Κοινωνική Ασπίδα των Δήμων κατά της φτώχειας, και οι επικεφαλείς των άλλων εταίρων της Κυβερνητικής Τρόικας στις πρόσφατες συναντήσεις με το προεδρείο της ΚΕΔΕ δήλωσαν ότι είναι αναγκαία η άμεση απόδοση του συνόλου των 2,7 δις χωρίς καμία περικοπή.
Στη συνάντηση που είχαμε ως κόμμα με τον Υπουργό Εσωτερικών είχαμε έγκαιρά επισημάνει ότι η εφαρμογή του Καλλικράτη και του Μνημονίου έχει προκαλέσει έντονα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε άλλη μείωση αφού θα σημάνει και την οριστική οικονομική κατάρρευση τους.
Η περικοπή πόρων από τους Δήμους σημαίνει την άμεση διακοπή λειτουργίας κοινωνικών δομών όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα ΕΔΑΠΕ, προγράμματα για ΑΜΕΑ κι ευπαθείς ομάδες, των οποίων τις υπηρεσίες έχουν απόλυτη ανάγκη οι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων.
Πολύ φοβούμαστε ότι περαιτέρω αυτή η περικοπή θα οδηγήσει σε αθρόες απολύσεις εργαζομένων ή σε αυξήσεις των δημοτικών τελών ή και στα δύο ταυτόχρονα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων των Δήμων, παραμένοντας συνεπείς στις θέσεις μας για την Αυτοδιοίκηση.»

Παραπομπές:
1. http://www.ypes.gr/el/MediaCenter/Minister/Interviews/?id=bad2c897-6aea-4c9f-a3e8-32402df3c331

Σχόλια