Περίεργο Τουρκικό χάρτη στη Σάμο καταγγέλει ο Τέρενς Κουίκ

Μία εξαιρετικά «περίεργη» και ύποπτη υπόθεση με έναν χάρτη της Σάμου που κυκλοφορεί στο νησί, στην τουρκική γλώσσα, από ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων, ζητά να ερευνηθεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό τη βουλευτική του εποπτεία και το νησί της Σάμου.
Στους εμπλεκόμενους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο Τέρενς Κουίκ υποβάλλει δέκα συνολικά ερωτήματα για ένα ζήτημα που έχει σοβαρές εθνικές προεκτάσεις.
Για το θέμα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έκανε την εξής δήλωση:
«Με βάση τα στοιχεία που μου έδωσε ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου η υπόθεση του συγκεκριμένου χάρτη έχει πάρα πολλές ύποπτες, έως και αντεθνικές προεκτάσεις για διερεύνηση.
Ανεξάρτητα με το αν έχω υποβάλλει δέκα συγκεκριμένες Ερωτήσεις στους συναρμόδιους Υπουργούς, ζητώ την ΑΜΕΣΗ απόσυρση του χάρτη, έως ότου διερευνηθεί σε βάθος αυτό το θέμα και υπάρξει επίσημη απάντηση - ετυμηγορία των αρμόδιων Υπουργείων». 
Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης που περιγράφει την υπόθεση, η οποία επιβάλλει άμεση αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
 1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
 2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
 3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
 4. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

Φέτος το καλοκαίρι τρεις (3) Τούρκοι δημοσιογράφοι, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, των οποίων τα ονόματα μου έχουν γνωστοποιηθει, αλλά προς το παρόν δεν αποδεσμεύω δημόσια, επισκέφτηκαν τη Σάμο στα πλαίσια επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων για την έκδοση τουριστικού χάρτη στη Τουρκική γλώσσα.
Όπως με ενημέρωσε ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, αφού ήρθαν πρώτα σε επαφή με τον Δήμαρχο της Σάμου Στέλιο Θάνο και τον ενημέρωσαν για την πρόθεση τους να εκδώσουν ένα χάρτη, ζήτησαν και πήραν ενημερωτικό υλικό για το νησί σε ηλεκτρονική μορφή.
Η επαφή και η συνεννόηση των Τούρκων με τον Δήμαρχο του νησιού έγινε γνωστή σε εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό της Σάμου «2000 Fm» από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μ. Μαυρέλο, ο οποίος δήλωσε πως ήταν παρών .

Στη συνέχεια οι Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν πολλούς επιχειρηματίες της Σάμου και αρκετοί από αυτούς (27) έναντι 300 ευρώ έκαστος, διαφημίστηκαν στον Τουρκικό χάρτη.

Ο χάρτης μετά από λίγο διάστημα δόθηκε στους ντόπιους διαφημιζόμενους επιχειρηματίες προκειμένου να διανεμηθεί από τα καταστήματα τους στους Τουρίστες.

Μεταξύ των άλλων σημείων οι χάρτες τοποθετήθηκαν και σε κινητές προθήκες στο Λιμάνι της Σάμου,στην είσοδο του διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου και στο κατάστημα των αφορολογήτων ειδών που βρίσκεται μέσα σε κτίριο ιδιοκτησίας του Λιμενικού Ταμείου Σάμου.
Οι τουρίστες επισκέπτες από την Τουρκία οι οποίοι καταφτάνουν καθημερινά στη Σάμο, λίγο πριν την είσοδο τους για έλεγχο των στοιχείων τους, παραλάμβαναν οι ίδιοι από αυτές τις προθήκες το συγκεκριμένο χάρτη ο οποίος είχε μόνο Τουρκικό κείμενο και διανέμεται δωρεάν.

Φυσικά οι επισκέπτες δεν ήταν όλοι Τούρκοι τουρίστες αλλά στη πλειονότητα τουρίστες άλλων κρατών.

Το νησί Σάμος αναφέρεται με την τουρκική ονομασία SISAM ADASI και στα δημοσιευμένα κείμενα του παραποιημένα ήδη στοιχεία παρουσιαζόταν π.χ ότι και αυτός ακόμα ο ΣΑΜΙΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ότι έζησε μεν στη Σάμο αλλά είχε γεννηθεί στην ΙΩΝΙΑ.

Κατόπιν όλων αυτών των καταγγελιών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί.

 1. Είχαν την αρμοδιότητα τα θεσμικά όργανα (Δήμος και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο) να εμπλακούν σε αυτές τις δραστηριότητες των Τούρκων πολιτών, χωρίς την ελάχιστη ενημέρωση η συνεννόηση με Υπουργεία όπως το ΥΠΕΞ;
 1. Ποιος έδωσε την επίσημη έγγραφη άδεια στους Τούρκους δημοσιογράφους να εκδώσουν και να κυκλοφορήσουν στη Σάμο τους (παραποιημένους) χάρτες στη Τουρκική γλώσσα και μόνο;
 1. Ποιος έδωσε την έγγραφη άδεια να τοποθετηθούν οι χάρτες σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια;
 1. Ποιος ήλεγξε και με ποιά διαφανή διαδικασία το περιεχόμενο των κειμένων;
 1. Με πόσα χρήματα έχει χρηματοδοτήσει ο Δήμος Σάμου την έκδοση χαρτών και γιατί μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να κυκλοφορήσει επισήμως από τα όργανα της πολιτείας αυτός ο χάρτης;
 1. Σε ποια άλλα νησιά του Αιγαίου οι Τούρκοι δημοσιογράφοι μοίρασαν αντίστοιχους χάρτες;
 1. Αληθεύει η πληροφορία ότι ο άνδρας Τούρκος δημοσιογράφος είναι ο γνωστός δημοσιογράφος των Ιμίων που κατέβασε την Ελληνική σημαία;
 1. O εν λόγω δημοσιογράφος αποτελεί ναι ή όχι "persona non grata" για το επίσημο κράτος;
 1. Αληθεύει ότι ο ίδιος δημοσιογράφος είναι αυτός που αρθρογράφησε σε τουρκικά ΜΜΕ ώστε να αποσυρθεί ο πίνακας του ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ στη Χίο που αναπαριστούσε την σφαγή της Χίου από τους Τούρκους;
 1. Αληθεύει πως είναι ο ίδιος δημοσιογράφος που το καλοκαίρι του 2010 είχε ζητήσει μαζί με άλλους «επενδυτές» από τον πρώην Δήμαρχο της Χίου κ. Παντελή Βρουλή (σύμφωνα με καταγγελίες του) να κατεβάσει αντίγραφο του ίδιου πίνακα από το γραφείο του; Ο δήμαρχος μάλιστα αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο ο εν λόγω "δημοσιογράφος"- πρακτορίσκος της ΜΙΤ ( όπως έχει καταγγελθεί από την εποχή των Ιμίων), αλλά περιδιαβαίνει τα ελληνικά νησιά και προκαλεί προβλήματα με τις δηλώσεις του!

Ο ερωτών Βουλευτής

Τέρενς Νικόλαος Κουίκ

Σχόλια