«ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ 3.500 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ »

Ν. Νικολόπουλος: «Να γίνει άμεση αναστολή της διαδικασίας εκκαθάρισης όσον αφορά την διαχείριση των δανειακών συμβάσεων. Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, προεκλογικά έδειξαν ότι κατανόησαν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, έπειτα από τις επαφές τους με τοπικούς φορείς, υιοθέτησαν την προταθείσα τροπολογία και  δεσμεύθηκαν ότι ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει ριζική λύση.
Επειδή η μέρα με τη μέρα καθυστέρηση, οδηγεί ανέκκλητα σε λουκέτο τοπικές επιχειρήσεις και στην ανεργία συμπολίτες μας».
Ερώτηση κατέθεσε ο Νεοδημοκράτης Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, σχετικά με τις εξελίξεις και τα αδιέξοδα στην Αχαϊκή Τράπεζα, που δίνουν την χαριστική βολή στην οικονομική και παραγωγική δυνατότητα της Αχαΐας. Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας μεταξύ άλλων στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση τονίζει τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αχαϊκής Τράπεζας, και την έναρξη διαδικασίας της εκκαθάρισης, έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα στο σύνολο του νομού Αχαΐας, μια και με την τράπεζα είχαν συναλλαγές με κάθε κατηγορίας δανειοληπτικούς λογαριασμούς 3500 περίπου επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Η παύση της λειτουργίας και η διαδικασία της εκκαθάρισης, υποχρέωσαν το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων σε βίαιη αδυναμία ρευστότητας με όλες τις επιπτώσεις από τις δυσμενείς συνέπειες, που σε περίοδο βαθειά ύφεσης πολλαπλασιάζονται. Γεγονός που έχει φέρει σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο και σε πλήρη απόγνωση επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής.
Το αδιέξοδο και η απόγνωση οφείλεται στο γεγονός ότι ο εκκαθαριστής της «Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας», δηλώνει αδυναμία να προχωρήσει σε ρυθμίσεις παλαιών οφειλών των δανειοληπτών, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις οφειλετών, πελατών εμπορικών τραπεζών. Έτσι, ο εκκαθαριστής προβαίνει σε κλείσιμο των λογαριασμών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Καθιστά απαιτητά τα δάνεια, με αποτέλεσμα να σφίγγει ακόμη πιο πολύ η θηλιά και να οδηγούνται στην καταστροφή οι επιχειρήσεις, στην ανεργία οι εργαζόμενοι σε αυτές, με  ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας».
Ο Ν. Νικολόπουλος επίσης επισημαίνει:
«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί Αρχηγοί, οι οποίοι στηρίζουν την παρούσα Κυβέρνηση, είναι πλήρως ενήμεροι για το πρόβλημα, το οποίο επιλύεται με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει την δυνατότητα στον εκκαθαριστή να προβαίνει σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την «Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα» από παλαιά δάνεια, όπως ακριβώς συμβαίνει για όλες τις επιχειρήσεις-πελάτες των εμπορικών τραπεζών.
Ως εκ τούτου πρέπει τώρα να γίνει άμεση αναστολή της διαδικασίας της εκκαθάρισης, όσον αφορά την διαχείριση των δανειακών συμβάσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των υπολοίπων τραπεζών.»
Ο Νίκος Νικολόπουλος θυμίζει τις δεσμεύσεις των πολιτικών Αρχηγών, αλλά και του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι: «ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, προεκλογικά, κατανόησαν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, έπειτα από τις επαφές τους με τοπικούς φορείς, υιοθέτησαν την προταθείσα τροπολογία και  δεσμεύθηκαν ότι ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει ριζική λύση.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντησή του στην Πάτρα, με εκπροσώπους δανειοληπτών και μεριδιούχων της «Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας», όπως επίσης, και με παράγοντες τοπικών φορέων, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στα τέλη του περασμένου Απριλίου, δεσμεύτηκε ότι θα δει το ζήτημα αμέσως μετά τις εκλογές και, ως προς το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων δανείων, ανέφερε ότι είχε μιλήσει ήδη με τον κ. Προβόπουλο, και μάλιστα σε «ανοιχτή γραμμή», συνδιάλεξη με τον συνεργάτη του τότε Τομεάρχη Εργασίας Ν. Νικολόπουλου, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην επίσημη σύσκεψη με τα προεδρεία του ΣΕΒ, του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Εμπορικού Συλλόγου, για το πάγωμα των διαδικασιών κλεισίματος των δανείων, ενώ δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου και για τα δάνεια αυτά να ισχύουν οι όροι που ισχύουν για τις ρυθμίσεις δάνειων εμπορικών τραπεζών.
Eπίσης, σε αντίστοιχη συνάντησή του στην Πάτρα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε ότι, μετά την επικοινωνία που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δόθηκε εντολή στον εκκαθαριστή να αναστείλει μέχρι τις εκλογές όλες τις διαδικασίες εκκαθάρισης των δανείων, για να διερευνηθεί εάν υπάρχει η νομική δυνατότητα να προχωρήσει ο ίδιος στις ρυθμίσεις που ζητούν οι φορείς.
Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις τράπεζες, δίνει τη δυνατότητα αυτή στον εκκαθαριστή, όμως εάν διαπιστωθεί το αντίθετο, τότε ο ίδιος, επίσης δεσμεύτηκε ότι, μετά τις εκλογές, θα προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, παρενέβη μέσω επιστολής που απέστειλε προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με την ακόλουθη επιστολή μου θα ήθελα να σας μεταφέρω το απόλυτα λογικό, δίκαιο και επιβεβλημένο αίτημα των δανειοληπτών της Αχαϊκής Τράπεζας αλλά και των παραγωγικών φορέων της Αχαΐας , να ανασταλεί από την ΤτΕ η εξαγγελθείσα εκκαθάριση των δανείων, επί δίμηνο τουλάχιστον, μέχρι να εκλεγεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών , ώστε να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν 3.500 και πλέον επιχειρήσεις της Αχαΐας. Το πρόβλημα είναι ζωτικής σημασίας και απαιτεί ανάλογη αντιμετώπιση, προκειμένου να μην μπει ταφόπλακα στις τοπικές επιχειρήσεις.»
Ο Νίκος Νικολόπουλος επεσήμανε ότι : «Η, για μια ακόμη φορά, «επιλεκτική» αντιμετώπιση της Αχαΐας είναι απαράδεκτη. Η απόφαση του εκκαθαριστή να καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια, θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και την τοπική οικονομία σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.
ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, προεκλογικά, κατανόησαν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, έπειτα από τις επαφές τους με τοπικούς φορείς, και  δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει ριζική λύση.
Επειδή η μέρα με τη μέρα καθυστέρηση, οδηγεί ανέκκλητα σε λουκέτο τοπικές επιχειρήσεις και στην ανεργία συμπολίτες μας.
Επειδή στοιχειώδεις κανόνες δικαιοσύνης  απαιτούν να ισχύσει και για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την «Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα», ό,τι ισχύει και για τις οφειλές πελατών εμπορικών τραπεζών.
Επειδή είχαν δεσμευθεί ότι με το άνοιγμα της Βουλής να εισαχθεί προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση, τροποποιώντας το άρθρο 5 του ν.4021/2011 που αντικαθιστά το άρθρο 68 του ν.3601/2007 με προσθήκη στην παράγραφο ε.
Επειδή πρέπει να δεχτεί χωρίς δεύτερες σκέψεις και να συμπεριλάβει στο πρώτο νομοσχέδιο του Αυγούστου την εξής προσθήκη στον παραπάνω νόμο: «παρέχεται το δικαίωμα στον εκκαθαριστή να τροποποιεί η ανανεώνει δανειακές συμβάσεις κάθε κατηγορίας με στόχο να υλοποιεί διακανονισμούς των δανείων (όπως παρατάσεις χρόνου αποπληρωμής, περιόδους χάριτος, κεφαλαιοποίηση καθυστερημένων οφειλών κ.α.), με την ευελιξία που έχουν σήμερα και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα εν λειτουργία».
Επειδή μάταια μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αχαΐας έχει ζητήσει  συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτή δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί»
Με την ερώτηση του ο κ. Νικολόπουλος ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών απαντήσεις για:
1.Τι πρόκειται να πράξει για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών  των δανειοληπτών της «Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας»;
2.Θα υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση και νομοθετική ρύθμιση, πριν από την εξαφάνιση και των τελευταίων θυλάκων οικονομικής ζωής στην περιοχή μας, με βάση την οποία ο εκκαθαριστής θα μπορεί να προβαίνει σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την «Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα», όπως ακριβώς συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις πελάτες των εμπορικών τραπεζών;.
3. Έχει ετοιμάσει την τροποποίηση του σχετικού νόμου και τι περιλαμβάνει;
4. Πότε θα εισαχθεί στην Βουλή η σχετική τροποποίηση;
«Τα δικά τους μικρά ζητήματα, ή ήσσονος σημασίας θέματα, είναι για εμάς και την Αχαΐα, ζητήματα επιβίωσης. Γι αυτό και δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε, με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται» κατέληξε ο εκλεγείς με την ΝΔ Αχαιός βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος

Σχόλια