Μαζί τα φάγανε 25 εκατ. ευρώ....

"Μια τραπεζίτης της Lazard, είναι μια “Θεά” της Ελληνικής χρηματοοικονομίας..."
Αυτός είναι ο τίτλος παλαιότερου άρθρου του Blooberg.
Διαβάστε τώρα τι πληρώνουμε, σε ποιους και γιατί...
Το πρόγραμμα της Michele Lamarche, τραπεζίτη της Lazard (LAZ) που συμβουλεύει την Ελλάδα σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της, είναι γεμάτο από συναντήσεις που δεν συνέβησαν ποτέ, επίσημα τουλάχιστον. Ένα Σάββατο πρωί, το Δεκέμβριο, για τις προσπάθειες για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας των 206 δισεκατομμύρια € (270.000.000.000 δολάρια) στο μισό , η Lamarche και δύο συναδέλφοι της συναντήθηκαν κρυφά στο Παρίσι στο γραφείο της Lazard, με την σύμβουλο Jean Lemierre της BNP Paribas (BNP) ,
διαπραγματευτής για τους ιδιώτες πιστωτές στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανθρώπους που εμπλέκονται στις συνομιλίες. Από αυτή την 30λεπτη συνάντηση ήρθε μια πρωτότυπη ιδέα, που ονομάζεται συγχρηματοδότηση, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τοποθέτηση ιδιωτικών και δημόσιων πιστωτών στην Ελλάδα επί ίσοις όροις. "Αυτό είναι που κάνουν οι σύμβουλοι, να προσεγγίσουν τους πιστωτές και να προσπαθήσουν να ξεκλειδώσουν τα αδιέξοδα», λέει η Lamarche. "Μερικές φορές θα πρέπει να καθίσεις με την άλλη πλευρά, να μιλήσεις ξεκάθαρα και με απόλυτη εμπιστοσύνη."
Κατά τη διάρκεια μιας 30χρονης καριέρας στη Lazard, η Lamarche, 63, διαπραγματεύθηκε τέτοιες συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, πάντα στο πλευρό του εθνικού χρέους. Στο Ιράκ, Αργεντινή, Ακτή του Ελεφαντοστού, και τώρα στην Ελλάδα, η Lamarche, κοντή, αδύνατη, κομψή και με σύνολα Dior και Louboutin ψηλά τακούνια, είναι ανάμεσα σε ένα μικρό καστ των συμβούλων που εμφανίζονται γύρω από το τραπέζι, σχεδόν σε κάθε μεγάλη κρατικού χρέους της αναδιάρθρωσης. Και καθώς η κρίση μεγαλώνει, η ομάδα της απαιτεί όλο και μεγαλύτερη χρέωση υπηρεσιών. Η Lazard, με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα κερδίσει κάτι παραπάνω από 25 εκατομμύρια € σε αμοιβές από την Ελλάδα για την παροχή συμβουλών αυτό κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε το Μάρτιο.
Η ελληνική συμφωνία ήταν η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση της καριέρας της, λέει η Lamarche , λόγω του αριθμού των ευρωπαϊκών εθνών και των θεσμών που εμπλέκονται. Την ομάδα τη πλαισίωναν συναδέλφοι της Lazard, ο Matthieu Pigasse, επικεφαλής της Lazard του Παρισιού, ο Daniel Cohen, οικονομολόγος και Mark Walker, ένας πρώην συνεργάτης διαχείριση στη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, που έχει εργαστεί σε διαπραγματεύσεις χρέους για πέντε δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, Walker κέρδισε μια φήμη για την κατασκευή επιθετικών απαιτήσεων, σύμφωνα με τους πιστωτές, ενώ η Lamηarche ζητούσε συναίνεση. "Δεν ξέρω αν βάζοντας Michele και Mark μαζί ήταν εσκεμμένο, αλλά λειτούργησε επειδή είναι συμπληρωματικοί,» σχολιάζει ο Hans Humes, πρόεδρος του hedge fund Greylock Capital Management, ο οποίος ήταν μέρος της επιτροπής διαπραγματεύσεων των ιδιωτών πιστωτών με την Ελλάδα.
"Αληθινό ταλέντο της είναι πολιτικό ένστικτο. Σε ένα αδιέξοδο, θα είναι σε θέση να σταθεί πίσω, χρησιμοποιήστε τις συνδέσεις της, να ξεκλειδώσετε την κατάσταση », λέει ο Lemierre.
Το δια ταύτα είναι ότι, η Lamarche και η ομάδα της Lazard θα κερδίσουν 25 εκατομμύρια € για την παροχή συμβουλών Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.
Υ.Γ
Για το ποια είναι η Lazard έχουμε γράψει αρκετά σε προηγούμενα άρθρα μας.

Σχόλια