Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Financial Times «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε στη Γερμανία»

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, η ενασχόληση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η κρίση στην Ισπανία, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε στη Γερμανία» είναι ο τίτλος σχολίου στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Μετά από σκληρές μεταρρυθμίσεις, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βελτιώνεται. Τώρα είναι σειρά της Γερμανίας να προσεγγίσει τους σταθεροποιητικούς στόχους της ΕΚΤ, όμως από την αντίθετη κατεύθυνση».
Η εφημερίδα παρατηρεί:
«Η πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας 200 Γερμανών οικονομολόγων έδειξε για μια ακόμα φορά πόσο βαθιά ριζωμένες είναι οι απόψεις για τις ’αναξιόπιστες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου’. Το διαπιστώσαμε άλλωστε και στις ανακοινώσεις Βερολίνου, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες αποκλείονταν κατηγορηματικά κάθε ’έκπτωση’ στα μέτρα λιτότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Όμως σε σχετικά λίγο χρόνο έχει σημειωθεί πρόοδος και μάλιστα με μεγάλες θυσίες.
Κατάθλιψη αντί για ανάπτυξη

Σημαντικός δείκτης για την προσαρμογή μιας οικονομίας αποτελεί το μισθολογικό κόστος ανά τεμάχιο. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ηράκλειο, το κόστος αυτό μειώνεται. Η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται δυστυχώς σε αύξηση της παραγωγικότητας. Είναι το αποτέλεσμα δραστικής μείωσης των μισθών κατά περίπου 20%. Η ζήτηση στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει. Αντί για ανάπτυξη, κυριαρχεί η κατάθλιψη.
Διαφορετική είναι η κατάσταση στη Γερμανία, η οποία έχει ανάγκη προσαρμογής, αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους ανά τεμάχιο βρίσκεται εδώ και 10 χρόνια κάτω από το ιδανικό όριο του πληθωρισμού, που ορίζει η ΕΚΤ στο 2%. Έτσι, όπως στην Ελλάδα οι αυξήσεις του κόστους θα πρέπει να περιοριστούν κάτω από το 2%, στη Γερμανία θα πρέπει να φθάσουν κοντά το 2%. Με άλλα λόγια απαιτείται μισθολογική αύξηση, υπογραμμίζει η Financial Times Deutschland.
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.