Συνέντευξη Νίκου Νικολόπουλου σε Έλληνες Bloggers

Έρχονται δύσκολες ημέρες κ . Νικολόπουλε για τον Έλληνα εργαζόμενο, τον άνεργο, τον μέσο Έλληνα;
Γνωρίζαμε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για τους Έλληνες. Η Ν.Δ. δεν το έκρυψε προεκλογικά. Αντιθέτως, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων. Εξακολουθώ να το πιστεύω. Χρειάζεται όμως να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, που ζητάει η κομματική μας βάση και η κοινωνία. Γι’ αυτό προτείνω ένα μοντέλο λειτουργίας, στο οποίο το κόμμα θα είναι υποστηρικτής στον αγώνα για τις ιστορικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.
Από που μια κυβέρνηση μπορεί να έλξει αξιοπιστία προς τους ευρωπαίους συνομιλητές της προκειμένου στη βδομάδα επάνω να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση; Αν ήσασταν μέλος της τρόικα και επί 2,5 χρόνια σας μιλάγανε για αποκρατικοποιήσεις και δεν βλέπατε καμία (πέραν του ΟΤΕ που έγινε υποχρεωτικά) θα θεωρούσατε τους Έλληνες (γιατί αυτοί καλώς ή κακώς δεν ξεχωρίζουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ αλλά βλέπουν Έλληνες) αξιόπιστους;
Είναι καθήκον της νέας κυβέρνησης να διεκδικήσει σθεναρά με την τρόικα την επαναδιαπραγμάτευση των μνημονιακών όρων για την ανακούφιση των Ελλήνων. Μην περιμένουμε από την τρόικα να μας λυπηθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξάλειψη και των υφεσιακών μέτρων. Η αξιοπιστία μας έναντι της τρόικας θα ανακτηθεί μόνο εάν ζητήσουμε με τεκμηριωμένο τρόπο την άμεση επαναδιαπραγμάτευση, αντί να την μεταθέσουμε για αργότερα. Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε ανακόλουθοι με τις προεκλογικές εξαγγελίες μας. Ποιος ο λόγος να γίνεις αξιόπιστος στην τρόικα όταν δεν θα σε πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες; Και να σας θέσω άλλη μια πτυχή, την πολιτική. Δεν επιθυμώ να αποτελέσει η Ν.Δ. μια κυβερνητική παρένθεση. Δεν αγωνίστηκα από την εποχή της ΜΑΚΙ και της ΟΝΝΕΔ μέχρι σήμερα, για να την δω να καταρρέει όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Για πόσο χρόνο νομίζετε ότι θα υπάρχει στήριξη στον Σαμαρά από Κουβέλη και τον Βενιζέλο; Κατά τη γνώμη σας θα έχουμε σύντομα νέες εκλογές;...


Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε σύντομα νέες εκλογές. Κι επειδή πολλά λέγονται σχετικά με επικείμενη προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Οκτώβριο, προσωπικά το αποκλείω.
Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε στους Ανεξάρτητους Έλληνες να διαμαρτύρεστε ότι ο Φούχτελ (και όχι ΦούχτεΡ) θέλει να μας πάρει τα σπίτια ή την πατρίδα και να σας εκπροσωπεί κοινοβουλευτικά κάποιος που πήρε αργομισθία 56.000 για το Agrochannel και λέει ότι θα δικάσει τους υπόλοιπους;
Έχω απαντήσει ότι η Ν.Δ. είναι το «σπίτι» μου και θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή. Αυτό προκύπτει και από την απόφαση να διεκδικήσω την εκλογή μου στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Πονάω να βλέπω το «σπίτι» μου να καίγεται. Είναι μονόδρομος η ανανέωση για τη Ν.Δ. Η παράταξή μας πρέπει να απομακρυνθεί από παλιές λογικές του σφιχτού εναγκαλισμού ανάμεσα στο κόμμα και την κυβέρνηση. Όχι, δεν θα με δείτε να εντάσσομαι σε άλλο κόμμα. Θα με δείτε όμως να παλεύω για τις σαφείς πολιτικές μου θέσεις, τις οποίες εξακολουθώ να πιστεύω, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι των ΜΜΕ επιχειρούν συστηματικά να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα σοβαρά και να παραπλανήσουν τους πολίτες, ακόμα και εισβάλλοντας στην προσωπική μου ζωή.
Αφού διαπιστώσατε ότι δεν γίνεται επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα  γιατί την προηγούμενη μέρα δώσατε  ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της μη επαναδιαπραγμάτευσης; .
Δεν σας κρύβω ότι η απόφαση να παραιτηθώ ήταν από τις δυσκολότερες που έλαβα στη ζωή μου. Προβληματίστηκα, πόνεσα. Όχι επειδή θα έχανα την καρέκλα. Όπως είπα και στους συμπολίτες μου Αχαιούς λίγες ώρες μετά την παραίτησή μου, γνώριζα πως ο απόηχος αυτής της παραίτησης θα δημιουργούσε, έστω και παροδικά, τριγμούς στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησής του. Είναι κάτι που δεν επιθυμούσα και δεν επιθυμώ. Μου ήταν όμως αδύνατο να αποτελώ έναν από τους απλούς παραλήπτες  του “βουλωμένου γράμματος” της τρόικας…
Γιατί δεν πήγατε  στον πρωθυπουργό όταν σας  κάλεσε, αλλά δημοσιοποιήσατε την παραίτηση σας;
Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω για μένα την απάντηση στο ερώτημά σας. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι σέβομαι και τιμώ απεριόριστα τον Αντώνη Σαμαρά. Σέβομαι όμως και τιμώ, πρωτίστως, τους πολίτες που με εκλέγουν να τους εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο επί σειρά ετών. Αυτή την σχέση εμπιστοσύνης δεν έχω σκοπό να την διαπραγματευτώ, ακόμα κι αν μου στοιχίσει την πολιτική μου πορεία. 
Όπως  δείχνουν  οι αναλογιστικές μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας –εκτός αν εσείς ως υπεύθυνος τομεάρχης είχατε  δει άλλες -  ότι τα Ταμεία δεν έχουν χρήματα  για να πληρωθούν  τα σημερινά εφάπαξ. Οι λύσεις που μπήκαν στο τραπέζι είναι
Α) η μείωση του εφάπαξ όπως κάνει τώρα το υπουργείο για να πάρουν όλοι έστω και μειωμένο
Β) η πρόταση της ΑΔΕΔΥ για αύξηση εισφορών των νέων εργαζομένων ώστε να πληρώσουν τους παλιούς
Γ) Επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό δηλαδή πάλι φόρους στους πάντες  για να μην χάσουν κάποιοι τα προνόμια τους;
Ποια είναι η δική σας άποψη επί του θέματος; Προτείνατε κάτι για το συγκεκριμένο θέμα σαν υφυπουργός τις λίγες ημέρες που ήσασταν στο υπουργείο Εργασίας;
Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Δυστυχώς, δεν συμμετείχα ως υφυπουργός σε καμία σύσκεψη για την ακολουθούμενη τακτική μας, ούτε είχα ενημέρωση για αυτή. Σας θυμίζω κάτι που ανέφερα και στην επιστολή παραίτησής μου προς τον Πρωθυπουργό, ότι παρέμεινα σιωπηλός σε όλη την διάρκεια της συνάντησης ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με στελέχη της τρόικας.
Γιατί βάζετε τώρα υποψηφιότητα για Γραμματέας του κόμματος; Πως δηλαδή θα είστε Γραμματέας στο κόμμα, ενώ παραιτηθήκατε από την κυβέρνηση γιατί δεν επαναδιαπραγματεύονταν; 
Η υποψηφιότητά μου στοχεύει στην δημιουργία μιας νέας δομής που θα καταστήσει τη Ν.Δ. ισχυρή και ανεπηρέαστη από την φθορά που προκαλεί η διακυβέρνηση της χώρας και η υποχρέωση της λήψης μη δημοφιλών μέτρων. Πιστεύω σε  ένα κόμμα, και γι’ αυτό θα αγωνιστώ ως Γραμματέας, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση της βάσης στις μεγάλες τομές που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και στη νέα εποχή.
Η θέση του Γραμματέα προϋποθέτει την απόλυτη αποδοχή των θέσεων και απόψεων του προέδρου και φυσικά εφαρμογή τους προς τα κάτω.
Καταλαβαίνετε ότι η παραίτησή σας από Υφυπουργός (με την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ που αναφέρθηκε )  ΑΝΑΙΡΕΙ αυτή την προϋπόθεση ;;;
Τί θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε  γραμματέας και υπάρξει διάσταση απόψεων με αποφάσεις του Προέδρου ;;;
Θα παραιτηθείτε  ξανά;;;
Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεις να δώσεις την «μάχη» σου για να εκσυγχρονιστεί το κόμμα που είσαι πολιτικά και συναισθηματικά ταυτισμένος ή αποχωρείς. Σε ότι με αφορά έχω ξεκαθαρίσει ότι «παραιτήθηκα για να μείνω». Οραματίζομαι τη Νέα Δημοκρατία ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο στην υπόλοιπη Ευρώπη να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στον Πρόεδρο και το κόμμα. Γιατί, λοιπόν, να μην συμβαίνει το ίδιο και στη Ν.Δ.; Πιστεύω ακράδαντα πως το κόμμα, όταν είναι στη κυβέρνηση, δεν πρέπει να μένει άφωνο. Τα όργανα πρέπει να λειτουργούν και το κόμμα να διατηρεί την αυτοδυναμία και το δικαίωμα έκφρασης άποψης, αφού αυτό εκφράζει την φωνή της βάσης, την οποία και πρέπει να μεταφέρει προς τη κυβέρνηση.
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, σαν νέος γραμματέας του κόμματος και πως θα κινηθείτε τις πρώτες ημέρες;   
Θα παλέψω για να αναζωογονηθούν και να αναδομηθούν οι περιφερειακές μας οργανώσεις. Πιστεύω ότι πρέπει το κόμμα να αποκτήσει ένα ουσιαστικό μητρώο μελών με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα, και να επενδύσει στην εποχή του διαδικτύου. Θα αγωνιστώ για μία «e-Νέα Δημοκρατία». Πρόκειται για  κάτι που θα φέρει στο κόμμα αέρα ανανέωσης και θα την φέρει πιο κοντά με τη νεολαίας μας.
http://online-pressblog.blogspot.gr/2012/07/bloggers.html

Σχόλια