Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Να τελειώσουν κάποτε τα παραμύθια περί πανάκριβου συστήματος υγείας και τεράστιων δαπανών επί του ΑΕΠ

Το ΔΝΤ εκπόνησε και παρουσίασε μια αναλυτική μελέτη (382 σελίδες) σχετικά με τις δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία στις προχωρημένες και τις αναδυόμενες οικονομίες.
Ο τίτλος της μελέτης είναι "The Economics of Public Health Care Reform in Advanced and Emerging Economies, 2012".
Στην ανωτέρω μελέτη παρουσιάζονται στοιχεία στατιστικά-τάσεις και προβλέψεις για τις δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μέχρι το 2050 !!!
Παράλληλα υπάρχουν και συγκριτικά στοιχεία για όλα τα πιο πάνω μεταξύ των χωρών.
Φυσικά όπως αντιλαμβάνεστε είναι και η χώρα μας μέσα...και μάλιστα στις προχωρημένες οικονομίες.
Αυτό όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρήζει ιδιαίτερης μνείας και προσοχής....είναι τα ποσοστά των δαπανών για την υγεία επί του ΑΕΠ στην χώρα μας διαχρονικά από το 1960, τα οποία είναι απ τα πλέον χαμηλά στην Ευρώπη και σίγουρα πιο χαμηλά κατά πολύ για παράδειγμα από την Γερμανία...
( Για όποιον ενδιαφέρεται ολόκληρη η μελέτη του ΔΝΤ ΕΔΩ
Δείτε και τα σχετικά στοιχεία στις εικόνες που ακολουθούν
Δαπάνες επί της % του ΑΕΠ από το 1960 ως το 2008

 Πρόβλεψη δαπανών από 2010-2050
 Συγκριτικά στοιχεία

Νομίζω ότι εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι το μαύρο πρόβατο από πλευράς δαπανών στην υγεία, αλλά είναι πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο και από πολλές χώρες της Ε.Ε.
Βέβαια πρέπει να είμαστε ακριβοδίκαιοι..
Μετά το 2030 διαφαίνεται, με βάση την μελέτη του ΔΝΤ, αύξηση των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού...
Η πιο πάνω διαπίστωση προφανώς είναι ένας λόγος για λήψη μέτρων, διαρθρωτικών αλλαγών και οικονομίας στην υγεία.
Αυτό όμως απέχει παρασσάγγας από την επιχειρούμενη λαίλαπα και κατάρρευση στην ουσία του συστήματος υγείας στην χώρα μας.
Αυτά τα ολίγα για να ξέρουμε τι λέμε..να μην τρώμε κουτόχορτο και να τελειώσουν κάποτε τα παραμύθια περί πανάκριβου συστήματος υγείας και τεράστιων δαπανών επί του ΑΕΠ.
Θα μπορούσε εύλογα να ρωτήσει κανείς..καλά όλα αυτά δεν τα ήξεραν-ξέρουν όλοι αυτοί που δεν διάβασαν ή υπέγραψαν τα μνημόνια και αυτοί που θα τα διαπραγματευόντουσαν ;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.