Μπόφινγκερ: Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε αλυσιδωτή κρίση

Για τους κινδύνους πρόκλησης «αλυσιδωτής αντίδρασης» στην περίπτωση εξόδου ενός κράτους-μέλους από το ευρώ προειδοποίησε ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας, Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της ομάδας «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο κ. Μπόφινγκερ επισημαίνει ότι ήδη σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, παρατηρείται μαζική φυγή κεφαλαίων και ότι οι ίδιες οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες προτιμούν να έχουν τα χρήματά τους στη γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Ομοσπονδιακή Τράπεζα), αντί στις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους.
Ως εκ τούτου, εκτιμά πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα ενίσχυε την τάση φυγής κεφαλαίων, κάτι που καθιστά δύσκολη την κατάσταση των τραπεζών στην Ισπανία και την Ιταλία.
Ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει ότι όλα αλληλοεπηρεάζονται, σημειώνοντας πως σε μια τέτοια ασταθή κατάσταση θα πρέπει να αποφεύγονται όλα όσα εντείνουν την αστάθεια. Εκτιμά επίσης πως μια έξοδος από αυτή τη συστημική κρίση εξαρτάται από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αρχίσει να αναρωτιέται αν βλέπει το μέλλον της στο ευρώ ή στο γερμανικό μάρκο.
Σε σχέση με το πόρισμα έρευνας των «πέντε σοφών», πως η διάλυση της ευρωζώνης θα είχε χειρότερες συνέπειες για τη Γερμανία από ό,τι οι προσπάθειες διάσωσής της, ο ίδιος θεωρεί ότι αν αποχωρήσει από την ευρωζώνη η Ισπανία, θα συμπαρασύρει την Ιταλία, ενώ οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν ότι και η Γαλλία έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα.
Όπως εξηγεί, αυτό σημαίνει ότι η κρίση θα επηρεάσει μέχρι και τον πυρήνα της Ευρωζώνης και πιθανόν η Γερμανία μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία να σχηματίσουν μια μικρή νομισματική Ένωση, ένα «μπλοκ του γερμανικού μάρκου», το οποίο θα ανατιμηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ανταγωνιστικότητα και της Γερμανίας.
Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει, η ενδεδειγμένη λύση είναι να καταστεί δυνατό για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που καταβάλλουν προσπάθειες εξυγίανσης, να αναχρηματοδοτούνται μακροπρόθεσμα από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, καθώς ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη διάλυση της ευρωζώνης θα συνδεόταν με πολύ σοβαρούς κινδύνους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια