Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Η Βαυαρία δεν θέλει να πληρώνει για τους άλλους..Γερμανούς

Η κυβέρνηση Χριστιανοκοινωνιστών και Φιλελευθέρων στη Βαυαρία αποφάσισε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, διαμαρτυρόμενη για την οικονομική εξισορρόπηση που εφαρμόζεται μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων
Το σύστημα οικονομικής εξισορρόπησης μεταξύ το κρατιδίων που εφαρμόζεται από το 1950 υπηρετεί τον συνταγματικό στόχο της επιδίωξης και διασφάλισης ισάξιων συνθηκών ζωής σε ολόκληρη την επικράτεια της Γερμανίας, ανεξαρτήτως της οικονομικής δύναμης των διαφόρων περιοχών. Βάση συγκεκριμένων κριτηρίων καθορίζεται κάθε χρόνο ποια κρατίδια θα παρέχουν οικονομική βοήθεια και ποια θα τη δέχονται. Από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας μόνον τέσσερα παρέχουν βοήθεια: η Βαυαρία, η Βάδη Βυρτεμβέργη, η Έσση και το Αμβούργο.

7,3 δις για τους υπόλοιπους


Το συνολικό ποσό που μεταβιβάσαν αυτά τα τέσσερα κρατίδια το 2011 στα υπόλοιπα δώδεκα ανήλθε στα 7,3 δισ ευρώ. Τα μισά από αυτά τα πληρώνει η Βαυαρία, η οποία, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός της Χορστ Ζέεχοφερ, δεν είναι άλλο διατεθειμένη να σηκώσει αυτό το βάρος.

Η προσφυγή στο ανώτατο γερμανικό δικαστήριο ήταν αναγκαία, υποστηρίζει ο κ. Ζέεχοφερ, επειδή κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τα κρατίδια που δέχονται τη βοήθεια παρέμεινε άκαρπη. Η χρονική συγκυρία της προσφυγής δεν πρέπει πάντως να θεωρείται τυχαία καθώς τον επόμενο χρόνο γίνονται περιφερικές εκλογές στην Βαυαρία και οι Χριστιανοκοινωνιστές του κ. Ζέεχοφερ, δεν τα πάνε και τόσο καλά στις δημοσκοπήσεις.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.