Η Ελλάδα πλήττεται πρώτη από το εμπάργκο κατά του Ιράν

Από την 1η Ιουλίου η ΕΕ δεν εισάγει πλέον πετρέλαιο από το Ιράν σε μια προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις προς την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μια στρατηγική με αβέβαια αποτελέσματα
Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της. Από χθες έχει επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Οι Ευρωπαίοι θα επιτρέψουν και πάλι τις εισαγωγές, όταν η Τεχεράνη επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διεξαχθούν σοβαρές συνομιλίες αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη, ως γνωστόν, αντικρούει τις κατηγορίες προβάλλοντας το επιχείρημα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.
Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το εμπάργκο όμως έχουν άμεσες συνέπειες και για τις δυο πλευρές γιατί είναι γεγονός ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ιράν είναι μια σχέση αλληλεξάρτησης. Το Ιράν είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου ενώ η ΕΕ ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο.
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα

Μια σύντομη ματιά στα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύει ποιόν ζημιώνει περισσότερο το εμπάργκο: το 1/5 των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου καταλήγει στην ΕΕ, ωστόσο η τελευταία εισάγει μόλις το 6 % του πετρελαίου που καταναλώνει από το Ιράν. Η Γερμανία καλύπτει μόλις το 1 % των ενεργειακών της αναγκών με ιρανικό πετρέλαιο.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα για την Ελλάδα η οποία «θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα» εκτιμά ο Φόλκερ Μπλάντοφ" από τον διεθνή επιστημονικό Σύνδεσμο Μελέτης των Ορίων Παραγωγής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Association for the study of peak oil and gas, ASPO). Και αυτό γιατί το Ιράν ήταν ο τελευταίος προμηθευτής που παρέδιδε αργό πετρέλαιο επί πιστώσει στην Ελλάδα. Στο εξής λοιπόν θα πρέπει να αναζητήσει άλλους προμηθευτές, ωστόσο είναι πιθανό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αναγκαίες προκαταβολές. Η Ισπανία και η Ιταλία αντίθετα, που εισήγαγαν επίσης μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από το Ιράν, άλλαξαν εγκαίρως προσανατολισμό, όπως επισημαίνει ο ειδικός: «Προμηθεύτηκαν επαρκείς ποσότητες, μεταξύ άλλων από τη Σαουδική Αραβία. Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπήρξε μια σχετικά καλή προετοιμασία ενόψει της εφαρμογής του εμπάργκο», το οποίο, σημειωτέον, είχαν αποφασίσει οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο. Deutsche Welle

Σχόλια