Άξελ Σέφερ: Βοηθήσαμε αυτούς που έκαναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Σε μια μεγάλη πολιτική αποτυχία δεν θέλουμε να βοηθήσουμε και θα αφήσουμε τους άλλους να χρεοκοπήσουν;

Ο βουλευτής του SPD Άξελ Σέφερ δεν θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι λύση και υπενθυμίζει την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.
Η συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει αναζωπυρωθεί και πάλι πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Πολλοί πολιτικοί από την Χριστιανική Ένωση και τους Φιλελευθέρους τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κάνοντας υπολογισμούς και καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει.

Σε καμία περίπτωση, υποστηρίζει ο βουλευτής του SPD Άξελ Σέφερ, παραχωρώντας συνέντευξη στη δημόσια ραδιοφωνία WDR. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα άρχιζαν τα πραγματικά προβλήματα επεσήμανε, και στην ερώτηση εάν οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια τον εκφράζουν απάντησε:
«Απολύτως. Θα πρέπει εμείς ως Γερμανοί, αλλά και ως Ευρωπαίοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην διαλυθεί η Ε.Ε. αλλά και η Ευρωζώνη».
Ο κ. Σέφερ άσκησε δριμεία κριτική στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στην πολιτική της κυβέρνησής της λέγοντας ότι δεν έχει μια ξεκάθαρη στάση και ότι και στο παρελθόν έχει δηλώσει πως πολλά πράγματα δεν γίνονται αλλά στο τέλος τα έκανε. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η γερμανική κυβέρνηση έλεγε πριν από δυο χρόνια ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε σεντ και τώρα δίνονται εγγυήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η νομισματική ένωση είναι και ένωση αξιών

Κάποτε η Γερμανία βοηθήθηκε
Επεσήμανε επίσης πως θα πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές, στις οποίες ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο. Η νομισματική ένωση δεν είναι απλά μια ένωση που αφορά το χρήμα αλλά και αξίες και θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα της ενότητας διαφορετικά ηθελημένα ή αθέλητα κάποτε θα διαλυθεί εάν συνεχιστεί η ίδια τακτική.
Τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε πολλά και πως οι πλούσιοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν και να την πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά παράλληλα τόνισε:
«Δεν είναι λύση όμως να καθόμαστε εδώ οι πολιτικοί στο Μόναχο ή στο Βερολίνο και να παρακολουθούμε πως διαλύεται η Ελλάδα και να λέμε ότι εμείς δεν έχουμε σχέση με όλο αυτό. Έχουμε να κάνουμε διότι είμαστε οικονομικά μεταξύ μας συνδεδεμένοι. Και κανένας πολιτικός σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι σε θέση να πει τι σημαίνει η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τι σημαίνει αυτό για την δική μας οικονομία».
Τέλος ο κ. Σέφερ υπενθύμισε την ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα:
«Θυμηθείτε ότι μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε ένα κούρεμα για την Γερμανία. Για τη Γερμανία στην οποία έγιναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της ανθρωπότητας. Έγινε ένα κούρεμα 8 χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για να μπορέσει η Γερμανία να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Μας βοήθησε να κάνουμε το οικονομικό θαύμα. Βοηθήσαμε αυτούς που έκαναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Σε μια μεγάλη πολιτική αποτυχία δεν θέλουμε να βοηθήσουμε και θα αφήσουμε τους άλλους να χρεοκοπήσουν;»
WDR / Μαρία Ρηγούτσου, Deutsche Welle

Σχόλια