Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Ανυπολόγιστοι οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη χρεοκοπία

«Επίδειξη δύναμης από τον Μ. Ντράγκι», τιτλοφορείται δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times. Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει: «Εάν η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει το θεσμικό της ρόλο, θα πρέπει να υπόκειται σε περιορισμούς. ‘Ένας από αυτούς είναι να μην προβαίνει σε άμεση χρηματοδότηση κρατών, κατάσταση από την οποία δύσκολα θα εξέλθει. Αντιθέτως, οι πολιτικοί θα γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί».
« Η χρεοκοπία της Ελλάδα θα ήταν ακριβή», διαβάζουμε στην ίδια εφημερίδα. Το δημοσίευμα παραθέτει εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι οποίοι αμφισβητούν τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, που έκανε λόγο την Τετάρτη για μέγιστη απώλεια 82 δισ. ευρώ για τη Γερμανία σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.
Η εφημερίδα αναφέρει: «‘Σε περίπτωση χρεοκοπίας και αποχώρησης (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη οι απώλειες μπορούν να φτάσουν και το 100%’, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σουλτς, στέλεχος της ιδιωτικής τράπεζας Berenberg. ‘Αν μείνει η χώρα στην ευρωζώνη και παράλληλα χρεοκοπήσει, θα μπορούσε αντιθέτως να επιτευχθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, για παράδειγμα ένα κούρεμα χρέους ύψους 50%’» εκτιμά ο Γερμανός ειδικός. Τέλος, αρκετοί οικονομολόγοι, όπως επισημαίνει η FTD, προειδοποιούν για ανυπολόγιστους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, καθώς και για όξυνση της ύφεσης στην ευρωζώνη.
Χρύσα Βαχτσεβάνου / Δήμητρα Κυρανούδη / Άρης Καλτιριμτζής
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.