Πάνος Παναγιωτόπουλος:έχω ξεκαθαρίσει προς κάθε πλευρά, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες περικοπές.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κύριο Παπούλια, για να τον ενημερώσω για όλα τα θέματα της δικής μου αρμοδιότητας ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως ξέρετε, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και ως εκ τούτου έχει και θεσμικό, αλλά και πάνω από όλα, προσωπικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά, στο μέτρο που έχει περάσει στο παρελθόν με επιτυχία και από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η συζήτηση κάλυψε όλα τα θέματα. Εκτός των άλλων, αναφερθήκαμε και στα ζητήματα που είναι επίκαιρα αυτή τη περίοδο και στις επαπειλούμενες νέες περικοπές στο μισθολόγιο των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό που είπα στον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ότι ο Πρωθυπουργός, εγώ ως Υπουργός Άμυνας και όλη η Κυβέρνηση, βρισκόμαστε σε έναν καθημερινό αγώνα για να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τις νέες περικοπές κατά 10% ως 12% στο μισθολόγιο όσων υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να αντέξει μία νέα οδυνηρή θυσία. Ήδη οι περικοπές που έχουν γίνει στα μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατά μέσον όρο στο 37%.

Υπάρχουν οικογένειες οι οποίες έχουν μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα και πρέπει αυτό να το καταλάβουμε. Να καταλάβουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού. Να καταλάβουμε ότι μας εξασφαλίζουν, αποσυνδέοντας τα όποια καθημερινά τους προβλήματα, την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, που είναι πολύτιμα, για να μπορέσουμε ήσυχοι και απερίσπαστοι να προχωρήσουμε στα θέματα της οικονομίας.

Επειδή λοιπόν δίνουμε πολλή μεγάλη σημασία στην εθνική ασφάλεια της χώρας, πρέπει όλα αυτά να τα προσέξουμε και από τη πλευρά μας. Ενημέρωσα και τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι έχουμε καταβάλει πολλή μεγάλη προσπάθεια, έχουμε βρει ισοδύναμα.

Περικόπτουμε δαπάνες χωρίς να προκαλέσουμε βλάβη στο αξιόμαχο ή στην επιχειρησιακή ετοιμότητα. Πάνω από όλα το αξιόμαχο και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Περικόπτουμε όμως δαπάνες που μπορούν να περικοπούν, έχουμε βρει τα ισοδύναμα ώστε να μη χρειαστεί κατά τη γνώμη μας να υπάρξει άλλη περικοπή”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητήσατε κατά ένα τρόπο την αρωγή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η αρωγή του Προέδρου είναι δεδομένη. Είχαμε τη πρώτη επαφή τη περασμένη εβδομάδα στη τελετή αποφοίτησης των νέων Δοκίμων στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και εκεί συμφωνήθηκε να έχω την τιμή να προσέλθω σήμερα και να τον ενημερώσω πιο συστηματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε, ισοδύναμα μέτρα;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ισοδύναμα μέτρα, ναι. Τώρα πηγαίνω στο Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε δύο εβδομάδες έχουμε καταφέρει και έχουμε εκπονήσει έναν κατάλογο ισοδύναμων μέτρων για να αποφύγουμε νέες περικοπές κατά 10% ως 12%.

Πριν από όλα ο Πρωθυπουργός, μετά εγώ ως Υπουργός Άμυνας έχω ξεκαθαρίσει προς κάθε πλευρά, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες περικοπές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι όμως όλα υπό την αίρεση της τρόικας; Δηλαδή, τη προηγούμενη φορά με μεγάλη δυσκολία δέχθηκε ισοδύναμα, μάλλον δεν δέχθηκε καθόλου στη προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός, ο Αντώνης ο Σαμαράς, ο Υπουργός Οικονομικών ο κύριος Στουρνάρας, ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, όλο το επιτελείο της κυβέρνησης παλεύουν ήδη αυτά τα θέματα και τα παλεύουν μέσα σε ένα δύσκολο πλαίσιο, σε πολύ δύσκολη περίοδο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζετε, δηλαδή είστε αισιόδοξος.

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτή τη μάχη, σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσφέροντας ακριβώς αυτή τη δουλειά, που σας διαβεβαιώ δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη.

Και πάνω από όλα, διατηρώντας το αξιόμαχο και την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, προς τις οποίες νομίζω ότι αξίζει δημόσιος έπαινος.

Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.



Σχόλια