Ο Καπερνάρος καταγγέλλει ως ύποπτη την επίσκεψη Κλίντον και ζητά απαντήσεις σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ

Τι συζητήθηκε με τον κ. Κλίντον στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ζήτησε να πληροφορηθεί με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό, ο βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Βασίλης Καπερνάρος.
Ο κ. Καπερνάρος κατήγγειλε ότι στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Κλίντον για «την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα με πλούσιους πόρους» κρύβεται το απροκάλυπτο Αμερικανικό ενδιαφέρον για το πετρέλαιο και το φυσικό μας αέριο, και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ και δεν θα αφήσει να ξεπουληθεί ο ενεργειακός πλούτος της χώρας μας σε ξένα συμφέροντα.


Στην Ερώτησή του ο κ. Καπερνάρος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό ότι πριν από την επίσκεψη του κ. Κλίντον προηγήθηκε η επίσκεψη της συζύγου του Χίλαρι Κλίντον τον περασμένο Σεπτέμβρη, η οποία πραγματοποίησε μυστικό ταξίδι αστραπή στο Καστελόριζο, συνοδευόμενη από Αμερικανούς ειδικούς εμπειρογνώμονες στα ενεργειακά.

Επί πλέον, τον περασμένο Μάρτιο, ο Αμερικανός υφιστάμενος για θέματα ενέργειας του Υφυπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Φ. Γκόρντον, κ. Ρ. Μόρνινγκσταρ, μετά από συναντήσεις με Αβραμόπουλο, Βενιζέλο και Κουβέλη, δήλωσε ευθέως σε ομιλία του στην Αθήνα ότι «Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα», θέτοντας δηλαδή τις Η.Π.Α. ως πρωταγωνιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.

Κλείνοντας την Ερώτησή του, ο κ. Καπερνάρος τόνισε ότι οι προθέσεις «βοήθειας και στήριξης της ελληνικής οικονομίας» του κ. Κλίντον δεν μπορεί να λαμβάνονται ως ένδειξη μεγαλοψυχίας αλλά μάλλον ως προσπάθεια να αρπάξουν τα ενεργειακά μας «φιλέτα» σε τιμή ευκαιρίας.

Ο κ. Κλίντον, άλλωστε, είναι σήμερα ο μεγαλομέτοχος της Noble Energy, ενός από τους Αμερικανικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς που ανέλαβε και το φυσικό αέριο της Κύπρου, ενώ ένας άλλος Αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ο Schlumberger, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες δυτικά του Κατακόλου.

Σχόλια