ΧΑΑ ! Έργα, λόγια και ημέρες, των κ.κ. Λ. Παπαδήμου, Ε. Βενιζέλου, Μ. Σάλλα, Σ. Μάνου, Δ. Ρέππα, κ.α, στην εποχή της "μεγάλης κλοπής".


Του Γ.Δη
Σε μια σελίδα -κυριολεκτικά- της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ",  της 18 Μαρτίου 2000, έχουν δημοσιευθεί πέντε σημαντικά και "σημαδιακά" άρθρα σχετικά με το ΧΑΑ, που περιγράφουν -σε αλληλεξάρτηση- το οικονομικό και πολιτικό κλίμα, τις τελευταίες ημέρες πριν αρχίσει η κατάρρευση.
Σωρευμένη λαϊκή αποταμίευση δεκαετιών και αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, είχαν μπει στο στόχαστρο των επιτηδείων, που στο τέλος τα "εξαφάνισαν".
Πολιτικοί και τραπεζίτες, ανταγωνίζονταν σε ρόλους "παπαγάλων",  με πιστά φερέφωνα-αναμεταδότες τα ΜΜΕ.

Πρωταγωνιστές σε προβλέψεις, "έξυπνες" ιδέες, συστάσεις και επιτηδευμένες πράξεις, είναι τα ίδια πρόσωπα που σήμερα επιμένουν να μας σώσουν.
[ΦΩΤΟ 1]

Α]    Το "φιλί της ζωής" ήρθε από την Τράπεζα της Ελλάδος(Λ. Παπαδήμος)  -προφανώς-  υπό τις ευχές του Μεγάλου Αρχιερέα- με την απόφαση χορήγησης μετοχοδανείων -για την τόνωση της χρηματαγοράς- και στα φυσικά πρόσωπα !     Ένας Θεός ξέρει πόσοι άνθρωποι, έχασαν αργότερα τα σπίτια τους.
  

[ΦΩΤΟ 2]
Β]    Αντέδρασε έντονα ο Σ. Μάνος, επικρίνοντας την κίνηση Παπαδήμου και υποστηρίζοντας ότι η ανάσχεση της πτωτικής πορείας του ΧΑΑ στηρίζεται σε κρατικές παρεμβάσεις "με τα χρήματα των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων", πλην ο δεύτερος "αγρόν ηγόραζεν...."Γ]    Για προεκλογική εμπλοκή [ΦΩΤΟ 1] των αποθεματικών των ταμείων κατηγορεί την κυβέρνηση Σημίτη, η Ν.Δ και τ' άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μιλάνε για "τζογάρισμα των χρημάτων των ασφαλισμένων στο ΧΑΑ" και ρίσκο.   Ο εκπρόσωπος τύπου Δ. Ρέππας, απάντησε με το γνωστό του ύφος:   "Δεν επιτρέπεται να υπάρχει καμία αμφιβολία για την ασφάλεια των αποθεματικών των ταμείων...."  και το υπογ(ρ)άμισε !
Δ]    Ο Ε. Βενιζέλος(ως υπουργός ανάπτυξης) με μια κοινοφανή και τολμηρή πρόταση(!) υπόσχεται σταθεροποίηση της αγοράς [ΦΩΤΟ 2].   Να δοθούν μπόνους -δωρεάν μετοχές- και φορολογικά κίνητρα, για διακράτηση των μετοχών από τους επενδυτές -έλεγε- κι' εγώ ευτυχώς που δεν τον άκουσα και πούλησα όσο-όσο τα κωλόχαρτα και δεν μου πήρε το σπίτι η τράπεζα.    Βαγγέλη μου ευτυχώς.... γλίτωσα στο τσακ, από τα δανεικά και τα margin του Παπαδήμου.
Ε]    Να κι' ο άλλος "Καππαδόκης".     Την τράπεζά του "ουκ έσωσε",  θέλει να σώσει κι' άλλες.
Ο κ. Μ. Σάλλας ήταν απ' αυτούς που έλεγε[ΦΩΤΟ 2], ότι με βάσει όλες τις τεχνικές αναλύσεις, "ο γενικός δείκτης στο ΧΑΑ θα κινείται στις αρχές του 2001, πάνω από τις 7.000 μονάδες" !...
"Πρόκοψες" κ. Σάλλα τους μικροεπενδυτές με τις συστάσεις σου, τώρα τι θέλεις να "προκόψεις" και τους αγρότες;
Με τι λεφτά θ' αγοράσεις την ΑΤΕ, με τα δανεικά που παίρνει το Δημόσιο για να στηρίξει και να σώσει τις τράπεζες και που θα πληρώνουμε -εντόκως- εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Αστόχησες κύριε επιχειρηματικά και τώρα προσπαθείς με ξένα κόλλυβα, ν' αναστήσεις και να επεκτείνεις το "μαγαζί" σου.
Παράτα το "μανατζάρισμα" φίλε, βγες στην σύνταξη -καιρός είναι- κανε τόπο σε νεότερους ανθρώπους, με σύγχρονες γνώσεις εταιρικής διακυβέρνησης.
[ΦΩΤΟ 3]

 ΣΤ']   Η καταστροφή δεν άργησε να έρθει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα [ΦΩΤΟ 3] της ίδιας εφημερίδας, μετά από λίγες -ούτε μήνας- ήμερες (Σάββατο 15-4-2000).
"Μαύρη Παρασκευή με ασυγκράτητη πτώση...." στο ΧΑΑ, έγραφε. 


[ΦΩΤΟ 4]
 Ζ]    Η αντιπολίτευση, που είναι η αντιπολίτευση;
Δείτε την απάντηση στο χαρακτηριστικό σκίτσο της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"[ΦΩΤΟ 4], στο ίδιο φύλλο της 18ης Μαρτίου 2000:    "Η βασική μας θέση -της ΝΔ- είναι.... Να πάρουμε την θέση του ΠΑΣΟΚ !..."
Και την πήραν, όχι το 2000, αλλά το 2004 και αμνήστευσαν το έγκλημα του χρηματιστηρίου και τ' άλλα και συνέχισαν το ίδιο βιολί.... και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.
Υ.Γ
 Αν δεν τιμωρηθούν οι ένοχοι και τα λαμόγια, φοβάμαι ότι η χώρα θα ζήσει τραγικές "νεοεμφυλιακές" καταστάσεις.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει το γκουβέρνο τόσο, το καλύτερο....

Σχόλια