ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Από τις πρώτες μέρες η νέα συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) παρέλαβε το νήμα της διαδικασίας ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας από την προηγούμενη συγκυβέρνηση των τραπεζιτών του Λουκά Παπαδήμου. Με πρόσχημα τη προβληματική οικονομική εικόνα διάφορων κρατικών οργανισμών και εταιριών και με κατευθυντήρια πολιτική αυτή του στυγνού νεοφιλελευθερισμού που επιβάλλεται από  την Τρόικα οδηγούμαστε στην λεγόμενη και πολλά υποσχόμενη αποκρατικοποίηση.

Πολλά από τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης έχουν κυβερνήσει και υπηρετήσει στο παρελθόν σε καίρια υπουργεία και κυβερνητικά πόστα. Πολλά από τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης ήταν υπεύθυνα για τη τοποθέτηση διοικήσεων, για τη διαμόρφωση και τις επιλογές των πολιτικών και τις μορφές ανάπτυξης των διαφόρων κρατικών οργανισμών και εταιριών. Έχουν λοιπόν βάλει το χεράκι τους με πολλούς και διάφορους τρόπους και είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για τη μέχρι σήμερα «λαμπρή» πορεία αυτών των οργανισμών.

Ακόμα και σε ελάχιστους εύρωστους οικονομικά οργανισμούς, όπως ο ΟΠΑΠ, που συνεισφέρουν εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία θέλουν να βάλουν χέρι και να τους οδηγήσουν στην αγκαλιά των ιδιωτικών συμφερόντων.

Για το σκοπό αυτό δεν είναι τυχαίο που επέλεξαν υπουργούς που στο βιογραφικό τους έχουν «παράσημα» ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, αφήνοντας το κράτος χωρίς «εταιρίες εργαλεία» που βοηθούν στη διαμόρφωση πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Ένας από τους υπουργούς, για παράδειγμα, είναι ο Κωστής Χατζηδάκης που υπό των ημερών της προηγούμενης κυβερνητικής του θητείας η Ελλάδα έχασε τον εθνικό της αερομεταφορέα.

Τον εθνικό αερομεταφορέα που με τις άφρονες πολιτικές τους επί σειρά ετών οδήγησαν στον οικονομικό μαρασμό. Με πρόσχημα πλέον την οικτρή οικονομική κατάσταση της Ολυμπιακής, που τα δύο κόμματα εκσυγχρονιστών και νεοφιλελεύθερων επί χρόνια δημιούργησαν, οδήγησαν την πάλε ποτέ κραταιά Ολυμπιακή στα χέρια ιδιωτών, αντί πινακίου φακής.

Σε ένα κράτος που η βαριά του βιομηχανία λέει ότι είναι ο τουρισμός, ένας εθνικός αερομεταφορέας είναι σημαντικό και πρακτικό εργαλείο στη διαμόρφωση της τουριστικής πολιτικής. Και εύκολα καταλαβαίνει κανείς το γιατί. Από τον τύπο διαβάζουμε ότι από το Σεπτέμβριο η χώρα μας δεν θα έχει απευθείας σύνδεση με τις ΗΠΑ, γιατί η μόνη ιδιωτική αμερικανική εταιρία που εκτελούσε τα δρομολόγια αυτά αποφάσισε να τα σταματήσει. Η ελληνική ιδιωτική Ολυμπιακή είχε αποφασίσει εδώ και καιρό να μην εκτελεί δρομολόγια από και προς τις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο της αποκρατικοποίησης έχει μπει και η ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της χώρας. Η διάλυση και διάσπαση που συντελείται στην ΔΕΗ γίνεται για την εύκολη εκποίηση της εταιρείας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε σε διάστημα πολλών δεκαετιών με χρήματα του ελληνικού λαού. Το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και της δημόσιας υποδομής που έχτιζε επί δεκαετίες ο ελληνικός λαός, συνιστά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου της χώρας και των κοινωνικών αγαθών σημαίνει αδυναμία των νοικοκυριών να καλύπτουν ακόμη και τις πιο βασικές τους ανάγκες για φως και θέρμανση. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να μετατραπεί σε καταναλωτικό εμπόρευμα από άπληστα ιδιωτικά κεφάλαια που σκοπό έχουν το δικό τους κέρδος.

Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτουν βασικές ανάγκες των πολιτών όπως η υγεία, το νερό, τα λιμάνια, οι συγκοινωνίες  κλπ. Η αποτυχία στη λειτουργία των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας είναι πρωτίστως χρεωμένη στις κυβερνήσεις, στους πρωθυπουργούς και υπουργούς που κυβέρνησαν εδώ και χρόνια. Πολλοί από αυτούς είναι πρωταγωνιστές του σημερινού πολιτικού και κυβερνητικού σκηνικού. Αντί να αποσυρθούν αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της αποτυχίας τους προτείνουν νέες καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συνταγές. Η μέθοδος «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» που θέλουν να εφαρμόσουν δεν πείθει κανέναν.  Μάλιστα οι συνταγές αυτές πατρονάρονται από μισθωμένους δημοσιογράφους και από τα ίδια ΜΜΕ των νταβατζήδων που για ίδιον συμφέρον στηρίζουν επί δεκαετίες τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς που οδήγησαν την χώρα στη χρεοκοπία.

Η αναδιοργάνωση στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των προβληματικών αυτών οργανισμών και επιχειρήσεων οδηγεί με σιγουριά στην εξυγίανση τους και στην παροχή αγαθών ή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες. Εάν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις έχουν προβλήματα, αυτά μπορούν να λυθούν αρχίζοντας από το τρόπο διοίκησης. Η πάγια μέθοδος του διορισμού αυτών που απέτυχαν να εκλεγούν στις εκλογές στη διοίκηση αυτών το επιχειρήσεων είναι μία από της κύριες αιτίες της αποτυχίας τους.

Οι εμπειρίες από την ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών επιχειρήσεων σε διάφορα κράτη, δείχνουν ότι το Δημόσιο συνεχίζει να υπερχρεώνεται (Γερμανία, Μ. Βρετανία), οι παρεχόμενες υπηρεσίες των ιδιωτών γίνονται πολύ πιο ακριβές και το κοινωνικό κράτος σταδιακά καταλύεται.

Το ξεπούλημα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε ιδιώτες θα μετατρέψει τα κοινωνικά αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε καταναλωτικά εμπορεύσιμα προϊόντα με τους κανόνες των αγορών και σκοπό το κέρδος. Κέρδος προς όφελος των ιδιωτών που θα πληρώνουν οι πολίτες. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μετατραπούν σε επιχειρήσεις ιδιωτικής ωφέλειας.

Πανπαν

olympia.gr

Σχόλια