Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ που έρχονται..

Συνολικό σχέδιο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ πρόκειται να υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης είναι η επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, καθώς και σειρά άλλων δαπανών, όπως προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, μισθοί ΔΕΚΟ.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ (που θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες) έχουν ορίζοντα υλοποίησης τη διετία 2013 - 2014, όπως ορίζει το μνημόνιο ή αν θα «απλωθούν» σε περισσότερα χρόνια, βάσει του αιτήματος για επιμήκυνση.


Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα τα μέτρα με ορίζοντα διετίας, με στόχο να πείσει για την αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για την επιμήκυνση.
Οι διυπουργική θα συνεχίσει τις συζητήσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη στη σύσκεψη των «3».
Η πρώτη αναγνωριστική σύσκεψη έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Αντώνη Μανιτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέτζου, Αντώνη Ρουπακιώτη και Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για την προσεχή Δευτέρα, ώστε την Τετάρτη στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση να έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των μέτρων που προκρίνονται. Σήμερα, Παρασκευή, θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων.
Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι
Επί του παρόντος, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη μελέτη του ΚΕΠΕ στην οποία διατυπώνονται περί τις 150 προτάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ, στον στενό δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα αναζητούνται μέτρα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων αλλά και από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Μεγάλες προσδοκίες εξοικονομήσεων εναποτίθενται στον «εξορθολογισμό» των ΔΕΚΟ, έννοια στην οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν και τα «λουκέτα», είτε με κλείσιμο είτε με συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους:
  • Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.
  • Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
  • Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.
Όπως σημειώνει Το Βήμα, οι περικοπές θα αναζητηθούν κωδικό-κωδικό και δαπάνη προς δαπάνη από τις πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο «τραπέζι» βρίσκονται προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ κα άλλες λειτουργικές δαπάνες.
Έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια
Από τη διυπουργική, που συνεδρίασε την Πέμπτη προέκυψε ότι έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών.
Η εξοικονόμηση θα προέλθει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Μένει να φανεί αν θα τα δεχθεί και η τρόικα καθώς η παρέμβαση αυτή δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.