Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

De Morgen: Επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο οι αποζημιώσεις για το Δίστομο

Στις μακρόχρονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία, αναφέρεται σε σημερινή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, υπό τον τίτλο "Δίστομο", η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Morgen.
Όπως σημειώνεται, αν και η Ελλάδα υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζιστές κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να θεωρούν το ζήτημα λήξαν. Ωστόσο, συνεχίζει ο συντάκτης, οι συγγενείς των θυμάτων δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες και έφτασαν μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα,
68 χρόνια μετά από τα δραματικά εκείνα γεγονότα, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η οφειλή των Γερμανών προς την Ελλάδα, για το Δίστομο, ανέρχεται σε 168 εκατομμύρια χωρίς τους τόκους.
Κατά την εφημερίδα, εξίσου δυναμικοί στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων εμφανίζονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος και έχουν αναγάγει το όλο θέμα των αποζημιώσεων σε κεντρικό σημείο του πολιτικού τους προγράμματος.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα εκφράζει την άποψη ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, εντούτοις εκτιμά ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν πρόκειται να καρποφορήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.