Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Το Bloomberg μηνύει την ΕΚΤ γιατι αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα αρχεία με τα swaps της Ελλαδας και την Goldman Sachs

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα αρχεία για τα swaps που σύναψε η Ελλαδα με την Goldman Sachs .
Αυτά τα στοιχεία λέει το Bloomberg, ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν από την Ελλάδα για να κρύψει τον δανεισμό της, ενώ η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση τους θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.
Ετσι, το δίκτυο Bloomberg ανακοίνωσε ότι έχει στραφεί νομικά κατά της ΕΚΤ με στόχο να υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να δώσει τα αρχεία αυτά στο πλαίσιο των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελευθερία των πληροφοριών.

Τα εν λόγω έγγραφα, λέει το Bloomberg, θα μπορούσαν να δείξουν τον ρόλο που έπαιξαν οι ευρωπαϊκές αρχές επιτρέποντας στην Ελλάδα να κρύψει τα ελλείμματα της για σχεδόν μια δεκαετία πριν χρειαστούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας το πακέτο διάσωσης των 240 δισ. ευρώ και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία.
Η αποκάλυψη των στοιχείων ότι για πρώτη φορά τα ζήτησε το Bloomberg το 2010 θα είχε “τροφοδοτήσει αρνητικές αντιλήψεις για την ικανότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει το χρέος της”, δήλωσε η δικογόρος της ΕΚΤ, Marta Lopez Torres σε ακρόαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο σήμερα. “Είναι το ίδιο με την Ισπανία σήμερα” η οποία “δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα”, πρόσθεσε. “Οι αγορές αντιδρούν με μεγάλη αστάθεια. Είναι κάτι που επηρεάζει την οικονομία της Ευρωζώνης”.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Bloomberg News, Timothy Pitt-Payne υποστήριξε ότι “οι αγορές θα αποδίδουν καλύτερα όταν υπάρχει διαφάνεια”.
Το Bloomberg υπέβαλε μήνυση το Δεκέμβριο του 2010 ζητώντας πρόσβαση σε δύο εσωτερικά έγγραφα που συντάχθηκαν για χρήση από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ. 
Y.Γ
Το θέμα το είχαμε αποκαλύψει με το άρθρο μας:


1 σχόλιο:

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.