Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Χωρίς μνημόνιο α λα ελληνικά...

.... αλλά με βοήθεια από τους μηχανισμούς στήριξης η ενίσχυση της Ισπανίας από την ΕΕ. Ο Τύπος επισημαίνει ασάφειες, θέτει ερωτήματα και δίνει απαντήσεις.
Στον μεγεθυντικό φακό των Γερμανών σχολιαστών βρίσκεται σήμερα η ευρωπαϊκή επιχείρηση σωτηρίας των ισπανικών τραπεζών. Ένα από τα σημεία αμφισβήτησης είναι κατά πόσο το ποσό των 100 δις ευρώ που τίθενται από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης στη διάθεση των Ισπανών θα καθησυχάσει τις αγορές.
Πολλές ασάφειες

Η εφημερίδα die Welt διατυπώνει αμφιβολίες. «Θα ήταν έτσι εάν η βοήθεια αποτελούσε αληθινή έκφραση ευρωπαϊκής αποφασιστικότητας, όμως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει» υποστηρίζει ο σχολιαστής της. «Στην περίπτωση της Ισπανίας η διαχείριση της κρίσης αποκαλύπτει πόσο βαθιές είναι οι ρωγμές στην Ευρώπη: από τη μια πλευρά μια εγωιστική και ερασιτεχνική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, και από την άλλη μια κοινότητα κρατών στην Ευρώπη που δρα με τη θηλιά στο λαιμό. Πώς άραγε θα συμφωνήσει αυτή η κοινότητα τους κανόνες παιγνιδιού για το δημοσιονομικό σύμφωνο, όταν με δυσκολία κρύβει τις διαφωνίες της για τη διάσωση των τραπεζών ενός μέλους της;» αναρωτιέται ο σχολιαστής της.
Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου επισήμανε κι άλλες ασάφειες στο πακέτο βοήθεια προς την Ισπανία. «Άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η βοήθεια, το ακριβές ύψος του ποσού, (…) από ποιο μηχανισμό θα καλυφθεί,(….) γιατί δεν συμμετέχει το ΔΝΤ. Αλλά αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι σωτήρες. Θέλουν να ηρεμήσουν τις αγορές και όχι να βοηθήσουν τους ανθρώπους» σημειώνει ο σχολιαστής της.
Η Μαδρίτη δεν είναι Αθήνα, αλλά…
Τη διαφορετικότητα της ισπανικής από την ελληνική διάσωση διευκρινίζει μερίδα του τύπου θέλοντας να εξηγήσει γιατί η Ισπανία επέμενε να μην δεσμευτεί με ένα μνημόνιο α λα ελληνικά. «Ο Ραχόι», επισημαίνει ο δημοσιογράφος της Mittelbayerische Zeitung, «προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αποφύγει την υπαγωγή της χώρας του στους μηχανισμούς στήριξης επειδή ήθελε να αποφύγει επεμβάσεις της τρόικας α λα ελληνικά. Και εν μέρει το κατάφερε. Ένα δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας, όπως αυτό των Αθηνών, δεν θα υπάρξει. Το πολιτικό χάος και η οικονομική καταστροφή που συν-προκάλεσαν οι Βρυξέλλες στη Ελλάδα, ελπίζουμε να μην επαναληφθεί. Ακόμη και η ΕΕ διδάσκεται. Για παράδειγμα, έμαθε ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική α λα Μέρκελ αποδεικνύεται Πύρρειος νίκη. Στην περίπτωση της Αθήνας η πρόσκαιρη ανακούφιση των αγορών πληρώθηκε πολύ ακριβά με μια γιγαντιαία κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και οικονομική καταβαράθρωση» υποστηρίζει ο Γερμανός αρθρογράφος. (Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.