Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

ΒΑΣΕΙΣ... ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ «ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ»

Τη Δευτέρα οι βαθμοί των Πανελλαδικών  Τη Δευτέρα οι βαθμοί των Πανελλαδικών

Της Χαράς Καλημέρη
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των περίπου 110.000 υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, στόχος είναι οι βαθμολογίες να αναρτηθούν στα Λύκεια στην αρχή της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν το χρονικό περιθώριο να οριστικοποιήσουν τις επιλογές με τα τμήματα των πανεπιστημίων ή ΤΕΙ στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικά και φέτος των μηχανογραφικών δελτίων έχει ξεκινήσει από προχθές. Σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, παράγοντες του υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Βάσεις
Ειδικότερα, η διαδικασία της διόρθωσης των γραπτών των υποψηφίων προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να προχωρήσουν στον έλεγχο και την εξακρίβωση των βαθμολογιών. Πάντως, τα τελευταία στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις ότι φέτος η πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ θα κινηθούν φέτος με διαφορετικές «ταχύτητες».
Εκπαιδευτικοί-αναλυτές εκτιμούν ότι οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά στις περιζήτητες πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές και, αντίθετα, ανοδικά σε νομικές σχολές, αλλά και τμήματα ψυχολογίας και παραϊατρικά (π.χ. Μαιευτική, Λογοθεραπεία κ.ά.).
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι βάσεις στις οικονομικές σχολές. Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των βάσεων είναι και οι επιλογές σχολών από τους υποψηφίους. Λόγω της οικονομικής κρίσης, περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να επιλέξουν σχολές που βρίσκονται κοντά στο μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει εγκαίρως η διανομή των σχολικών βιβλίων για τη νέα σχολική χρονιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διανομή των βιβλίων των Γυμνασίων και των Λυκείων θα γίνει από την 1η έως τις 25 Ιουλίου, ενώ τα βιβλία του Δημοτικού και των Επαγγελματικών Λυκείων εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Η πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ
1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικά, Φιλολογίες, Παιδα-γωγικά κ.ά.): Οι βάσεις αναμέ-νεται να κινηθούν ελαφρώς ανοδικά έως και 100 μόρια
2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο (Φυσικομαθηματικές, Πολυτεχνεία κ.ά.): Πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις, από 300 έως 400 μόρια στα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα έως και 2.000 μόρια στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ
3ο επιστημονικό πεδίο (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές κ.ά.): Η πορεία των βάσεων προδιαγράφεται ελαφρώς πτωτική ακόμη και στις Ιατρικές Σχολές
5ο επιστημονικό πεδίο: Οι βάσεις στις Οικονομικές Σχολές θα διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα. Στις Αστυνομικές Σχολές, η αναμενόμενη μείωση του αριθμού των εισακτέων θα ωθήσει υψηλότερα τις βάσεις
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.