Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Που πάνε οι φόροι μου;

Το http://publicspending.medialab.ntua.gr/tplotpaymentsweek.php και  publicspending.medialab.ntua.gr είναι μια πλατφόρμα ενημέρωσης και δράσης για κάθε πολίτη η οποία απαντά επιτέλους στο κρίσιμο ερώτημα: «Μα που πήγαν όλα τα λεφτά;» Οι αριθμοί μιλούν και η γλώσσα τους είναι αμείλικτη. Εδώ τα greek statistics αξιοποιούνται πραγματικά καθώς τα γραφήματα αποκαλύπτουν πολλά και θαυμαστά. Με την επεξεργασία των στοιχείων της Διαύγειας, απεικονίζονται τα βασικότερα μεγέθη των δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου. Η ομάδα υλοποίησης αποτελεί συνεργασία του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμέσων Σ.Η.Μ.Μ.Υ του ΕΜΠ, του τμήματος Μαθηματικών ΑΠΘ και του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μια χρήσιμη συνεισφορά πραγματικών δεδομένων στη νεότευκτη "δημοσιογραφία με βάση τα δεδομένα" (http://datajournalismhandbook.org/) και τα σχετιζόμενα ερευνητικά πεδία των Linked Open Data. Σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει ανά τον κόσμο όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, στη Σλοβακία, στην Ινδία και στις ΗΠΑ.


Γιάννης Δερμούσης
Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.