Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Ελπίδες για διάσωση της Ιταλίας

Οι απαισιόδοξοι αναμένουν σύντομα την υπαγωγή της Ιταλίας στο μηχανισμό στήριξης. Υπάρχουν όμως και αισιόδοξες φωνές που πιστεύουν ότι η Ιταλία έχει τις προδιαγραφές να βρει διέξοδο από την κρίση.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχει αναλάβει μια δύσκολη αποστολή. Ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος κάνει ότι μπορεί για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας του και έτσι συμμετέχει σε εκδηλώσεις, κάνει ομιλίες και συναντά Ευρωπαίους εταίρους για να πείσει ότι η Ιταλία μπορεί και θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση.

Όμως ο Μάριο Μόντι δεν περιορίζεται εκεί. Περνά και στην αντεπίθεση. Έχει ζητήσει επανειλημμένα τη γρήγορη και άμεση απάντηση των Ευρωπαίων εταίρων έτσι ώστε να αμβλυνθεί η πίεση των διεθνών αγορών προς την Ιταλία. Οι θέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού έρχονται συχνά σε αντίθεση με εκείνες της Άγκελα Μέρκελ, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα ευρωομόλογα. Ο Μάριο Μόντι είχε δηλώσει σχετικά σε συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών:
Η ευθύνη της Γερμανίας

«Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης μίας μετάδοσης της κρίσης. Ένα ντόμινο θα καθιστούσε αδύνατη μια βιώσιμη δημοσιονομική πειθαρχία. Χώρες που έχουν συμβάλλει έτσι ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μια κουλτούρα σταθερότητας, όπως είναι κυρίως η Γερμανία, θα πρέπει να εξετάσουν το ταχύτερο δυνατό αυτό το ενδεχόμενο».
Η πίεση υπό την βρίσκεται σήμερα η Ιταλία είναι περισσότερο από εμφανής. Μέσα στην τελευταία 5ετία η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας μειώθηκε 20%, η ανεργία κυμαίνεται στο 10%, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος το ΑΕΠ της χώρας ενδέχεται να μειωθεί.
Ο Μάριο Μόντι είναι ωστόσο αισιόδοξος ότι η χώρα του δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης. Ο Ιταλός ειδικός Μάρκο Αντρέις από τη δεξαμενή σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Ρώμη, αν και ανήσυχος για τις εξελίξεις, συμφωνεί με τον πρωθυπουργό και θεωρεί ότι η Ιταλία είναι σε θέση να τιθασεύσει τελικά την κρίση:
«Έχουμε μερικά δυνατά σημεία. Οι ιδιωτικές καταθέσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Η Ιταλία είναι εξ άλλου εξαγωγική δύναμη και μπορεί να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό. Δεν αντιμετωπίζει φούσκα ακινήτων όπως στην Ισπανία, την Ιρλανδία ή την Ελλάδα. Η οικονομία και υποδομή της χώρας είναι υγιείς. Το ίδιο ισχύει και για το τραπεζικό μας σύστημα που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνο στην Ισπανία ή την Ελλάδα».
http://www.dw.de/dw/article/0,,16057666,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.