Εκείνο, όμως, που προέχει πάνω από όλα είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το αξιόμαχο του στρατού μας.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Φράγκος παρευρέθη σήμερα στην τελετή απονομής πτυχίων των αποφοιτούντων σπουδαστών της 64ης εκπαιδευτικής σειράς και 1ης διαδικτυακής μάθησης της Σχολής Εθνικής Άμυνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κ. Ζιαζιάς.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Φράγκου:
«Κύριε Υπουργέ,
Πανοσιολογιότατε,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,
Κύριε Αντιστράτηγε,
Κύριε Αρχηγέ της Σχολής,
Κύριε Πρέσβη,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, σήμερα, για εμένα να παραβρίσκομαι στην τελετή απονομής των πτυχίων της Σχολής Εθνικής Αμύνης και της πρώτης εκπαιδευτικής σειράς, της διαδικτυακής πλέον εκπαίδευσης, που αποτελεί ένα επίτευγμα για τη Σχολή μας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στους 9 μήνες, οι οποίοι διέρρευσαν, δόθηκε η ευκαιρία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και στα στελέχη των άλλων υπουργείων, να ενημερωθούν για τα ζωτικά θέματα της πατρίδος μας, να έχουν μία πλήρη γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος και να είναι πανέτοιμοι στις νέες θέσεις, στις οποίες θα τοποθετηθούν, να ανταποκριθούν όχι απλά ως απλοί επιτελείς, αλλά πλέον με το ρητό, το οποίο γράφει εκεί κάτω στο χαλί «σοφία συν τέχνη».
Την τέχνη την έχετε. Είσαστε οι άριστοι γνώστες της πολεμικής τέχνης. Τη σοφία την αποκτούμε συνεχώς. Η δια βίου μάθησις σημαίνει ότι δεν τελειώσαμε εδώ στη Σχολή. Πρέπει καθημερινά, λοιπόν, να ενημερώνεστε για τις πολιτικές, γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, να έχετε πλήρη γνώση του περιβάλλοντος το οποίο διαμορφώνεται.
Και σε κάθε περίπτωση όταν γείτονές μας ομιλούν απαξιωτικά για την πατρίδα μας, να έχουμε το σθένος και να προβάλλουμε αυτά ακριβώς τα οποία είμαστε. Είμαστε η σιωπηλή, ισχυρή στρατιωτική δύναμη, η οποία όχι απλά είναι δύναμη αποτροπής, αλλά είναι και η δύναμη σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.
Αυτός είναι πραγματικά ο ρόλος που αξίζει στην πατρίδα μας. Και τα όποια οικονομικά προβλήματα θα απασχολήσουν μόνο αυτούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη και θα είναι οι εκλεγμένοι τους οποίους θα επιλέξει ο ελληνικός λαός ώστε η λειτουργία της Δημοκρατίας να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Ο σεβασμός στους κανόνες της Δημοκρατίας είναι ό,τι σημαντικότερο υπάρχει σε αυτό τον τόπο.
Και σε κάθε περίπτωση εμείς λειτουργούμε με απόλυτο πνεύμα Δημοκρατίας. Διότι η προσέγγιση την οποία έχουμε ως στρατιωτικοί στο προσωπικό και η ευαισθησία την οποία επιδεικνύουμε, είναι ο τρόπος λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα διότι είναι μία περίοδος όπου σε λίγες μέρες ο ελληνικός λαός θα κληθεί να εκλέξει τη νέα πολιτική ηγεσία, τους νέους βουλευτές. Θα πρέπει να διεξαχθούν αυτές οι εκλογές μέσα σε ένα πνεύμα ηρεμίας και ασφάλειας, το οποίο διασφαλίζουν τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα υπόλοιπα θέματα είναι δικά μας και δικά σας. Εσείς, λοιπόν, έχετε ιερή υποχρέωση όχι απλά να συνεχίσετε την ιστορική διαδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όχι απλά να βελτιώσετε το επίπεδο, αλλά παράλληλα να ακουμπήσετε, να πέσετε πάνω στα προβλήματα του προσωπικού, όπου πραγματικά οι δύσκολες συνθήκες, από πλευράς οικονομικής συγκυρίας, επιβάλλουν να είμαστε απόλυτα πιο ανθρώπινοι.
Γνωρίζω ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, κύριε Υπουργέ, όπως και η άξια στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθούν και εξευρίσκουν και λύσεις και τρόπους για να στηρίξουν το βιοτικό μας επίπεδο.
Εκείνο, όμως, που προέχει πάνω από όλα είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το αξιόμαχο του στρατού μας. Όχι απλά να διατηρηθεί με απλές κουβέντες, μέσα σε ένα επίπεδο αξιοπρέπειας από πλευράς διαβίωσης των οικογενειών. Με ηθικό το οποίο είναι υψηλό και δεν χωρά αμφισβήτηση από κανέναν. Το δε φρόνημα των στρατιωτικών είναι αδιαμφισβήτητα σε ζηλευτό επίπεδο και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων της πατρίδος μας, αυτό το οποίο θα ζητήσετε και θα το αιτηθούμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας και από τη νέα Κυβέρνηση είναι να κρατήσουμε τα υπέροχα οπλικά συστήματα που έχουμε, τα πλέον καλύτερα στον κόσμο, τα κάλλιστα θα έλεγα, να είναι άριστα από πλευράς λειτουργικότητας με υψηλή διαθεσιμότητα. Να εξασφαλίσουμε δηλαδή τη συντήρησή τους, τα ανταλλακτικά τους, τα πυρομαχικά τους και τα καύσιμα.
Όλοι εσείς, συμβάλετε με την πολύπλευρη κατάρτισή σας. Διότι ο καθένας από εσάς είναι εξειδικευμένος στον τομέα του και δύναται να ανταποκριθεί στους δύσκολους ρόλους του.
Έστω και με μειωμένο προϋπολογισμό, έστω και με ένα λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος έχει πολλά προβλήματα για να καταρτιστεί, θα κυλήσει η χρονιά. Να είστε σίγουροι ότι θα τα αφουγκραστεί η πολιτεία και θα είναι αρωγός σε κάθε σας προσπάθεια. Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία για αυτό.
Εγώ θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα. Να ξέρετε ότι έχετε την αναγνώριση του συνόλου των Ελλήνων πολιτών. Πάντα στις δημοσκοπήσεις έχετε την πρώτη θέση και πιστεύω δικαίως, διότι εκείνο το οποίο πρέπει να σεβόμεθα είναι οι θεσμοί και οι αξίες οι οποίες μας διακατέχουν.
Εάν τώρα οι γείτονες αμφισβητούν και πιστεύουν ότι μόνο τα υλικά αγαθά είναι αυτά τα οποία αξίζουν, εκείνο το οποίο εμείς έχουμε να αντιπαραθέσουμε είναι το επίπεδό μας όσον αφορά τον πολιτισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες, όπου και σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε και διακρινόμαστε ως πρώτοι.
Αρκεί ένα νούμερο να σας αναφέρω, ότι πλέον των 3.000 Ελλήνων καθηγητών διδάσκουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Και εσείς, ο καθένας στον τομέα του, είστε ο ειδικός, είστε ο καθηγητής.
Μεταφέρετε, λοιπόν, τις γνώσεις τις οποίες πήρατε από τη Σχολή.
Κύριε Διοικητά, σας ευχαριστούμε. Ήρθα στις 10 του μηνός Μαΐου, προσπάθησα και εγώ να μεταφέρω το όποιο γνωστικό αντικείμενο γνώριζα καλύτερα και να ενημερώσω τη Σχολή.
Και πιστεύω ότι ο κάθε ένας από τους εκπαιδευτές, ο οποίοι ήρθαν, κατέβαλλε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια. Πράγματι γίνεται ένα άριστο έργο στη Σχολή, το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι σπουδαστές, γιατί είχα την κατ’ ιδίαν επαφή μαζί τους. Και αυτό αντικατοπτρίζει ότι και η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση.
Θα ήθελα να εκφράσω σε όλους τα συγχαρητήριά μου για την αποφοίτησή σας. Να ευχηθώ από καρδιάς επιτυχίες προσωπικές και οικογενειακές.
Και να έχετε την απόλυτη διαβεβαίωση ότι η πατρίδα θα ενδιαφέρεται πάντα για εμάς.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εκτιμώ ότι αυτές οι στιγμές είναι πράγματι πολύ σημαντικές και πολύ ιστορικές για τον κάθε ένα που αποφοιτά.
Θα παρακαλέσω, παράλληλα τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας να μας βοηθήσει και στην επίδοση, διότι έχει και προσωπικό το οποίο ήταν κοντά του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους, κύριοι, και συγχαρητήρια και πάλι. Πάντα άξιοι.
Να είστε καλά».



Σχόλια