Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει τα "μυστικά" του εγκεφάλου

Πρόσβαση στα «μυστικά» της λειτουργίας του εγκεφάλου παρέχει η μαγνητοεγκεφαλογραφία, μια απεικονιστική μέθοδος η οποία βρίσκει εφαρμογή στη διάγνωση της επιληψίας , στον εντοπισμό όγκων του εγκεφάλου και στην κατανόηση της διάσπασης προσοχής ενώ υπό διερεύνηση είναι η δυνατότητα διάγνωσης του αυτισμού.
Τα παραπάνω επισήμανε ο Έλληνας επικεφαλής του Εργαστηρίου Μαγνητοεγκεφαλογραφίας του Απεικονιστικού Κέντρου Martinos του ΜΙΤ των ΗΠΑ, Δημήτρης Πανταζής, μιλώντας για τις τελευταίες ερευνητικές μελέτες που αποσκοπούν στην κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου

«Κατά τη διάρκεια επιληπτικών επεισοδίων υπερενεργοποιούνται ανεξέλεγκτα περιοχές του εγκεφάλου. Με την μαγνητοεγκεφαλογραφία εντοπίζουμε αυτές τις περιοχές και στη συνέχεια οι γιατροί επεμβαίνουν είτε με φάρμακα είτε με χειρουργικές επεμβάσεις. Αρχικά γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης της επιληψίας με τη χορήγηση φαρμάκων τα οποία σταματούν την ενεργοποίηση αυτών των περιοχών του εγκεφάλου. Στην περίπτωση που τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά μελετούμε σε πρώτο στάδιο την περιοχή του εγκεφάλου με μαγνητοεγκεφαλογράφημα , στην συνέχεια ανοίγουμε το κρανίο και με τη βοήθεια ηλεκτροδίων ελέγχουμε τις συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή ουσιαστικά κάνουμε μια λειτουργική χαρτογράφηση των περιοχών του εγκεφάλου. Εντοπίζουμε τις περιοχές που υπερδραστηριοποιούνται και αφαιρούνται χειρουργικά προσέχοντας να μη πειραχτούν οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για λειτουργίες όπως η όραση , η ακοή κλπ» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ Πανταζής, με αφορμή τη σημερινή του διάλεξη με θέμα «Ανάλυση δικτύων του εγκεφάλου με χρήση μαγνητοεγκεφαλογραφίας» που δόθηκε στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Τέτοιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται με υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε αρκετά νοσοκομεία ΗΠΑ.
Η μαγνητοεγκεφαλογραφία εκτός από τις εφαρμογές στο χώρο των νευροεπιστημών έχει εφαρμογές και στην ογκολογία. «Με την μαγνητοεγκεφαλογραφία εντοπίζονται οι όγκοι οι οποίοι στη συνέχεια αφαιρούνται όσο καλύτερα γίνεται προσπαθώντας να μη πειραχθούν οι υγιείς περιοχές . Όμως όταν μιλάμε για ασθενείς με όγκους του εγκεφάλου, ξέρουμε ότι έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής» αναφέρει ο κ Πανταζής. 
AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.