Kαι οι Ευρωπαίοι φοβέρα θέλουν...

Από τη λιτότητα στην ανάπτυξη; 
Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών απόψε το βράδυ, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τη μαγική λύση που θα οδηγήσει την Ευρώπη από την λιτότητα στην ανάπτυξη. Νέο γερμανικό "όχι" στο ευρωομόλογο
Τι ακριβώς θέλει ο Ολάντ; Αυτό το ερώτημα απασχολεί εδώ κι εβδομάδες τους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης. Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι ο καλύτερος δρόμος εξόδου από την κρίση δεν είναι η λιτότητα, αλλά κυρίως η τόνωση της ανάπτυξης. Ποτέ όμως δεν έδωσε να καταλάβουν πώς θέλει να υλοποιήσει αυτή την αλλαγή προς την ανάπτυξη.
Γαλλικό μοντέλο για έξοδο από την κρίση
Δεν είναι και τόσο απομονωμένη η Μέρκελ...
Απόψε, στη διάρκεια του ανεπίσημου δείπνου των 27, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να γίνει πιο σαφής και να δώσει τη «συνταγή» του μοντέλου που φαντάζεται για την έξοδο από την κρίση. Πόσα δις ευρώ σκοπεύει να ξοδέψει για να ενισχύσει την οικονομική συγκυρία στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα; Θα αναζητήσει τη διαμάχη με την Μέρκελ για τα ευρωομόλογα; Πολλές ελπίδες δεν θα πρέπει να έχουν οι οπαδοί του. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel υπάρχουν ενδείξεις ότι απόψε θα τους απογοητεύσει.
Μπορεί να λέγεται γενικά ότι η καγκελάριος με την εμμονή της στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έχει απομονωθεί, αλλά η επιρροή της είναι ανεξάντλητη. Απόδειξη αυτού είναι ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε σαφές ενόψει του συμβουλίου κορυφής σε ποιο στρατόπεδο βρίσκεται. Πριν γίνει λόγος για την ανάπτυξη, δήλωσε ο Ραχόι, θα πρέπει να συρρικνώσουμε τις δαπάνες. Καλύτερα δεν θα μπορούσε να διατυπώσει κάποιος άλλος τη θέση της Άγκελα Μέρκελ.
Deutsche Welle

Σχόλια