Εικονικές απολύσεις και μπάζες DAF στην ΑΤΕ Ασφαλιστική

Ερωτήματα διασπάθισης δημόσιου χρήματος γεννούν οι πρακτικές που εφαρμόζονται στην Αγροτική Ασφαλιστική, όπου τα ασφαλιστήρια DAF όχι μόνο ζουν και βασιλεύουν αλλά γίνονται και τροποποιήσεις μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν ως αποτέλεσμα να διανέμονται αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο όπου ο όμιλος της Αγροτικής συνεχίζει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ειδικότερα, από ανταγωγή που έκανε ο σύλλογος εργαζομένων
της Τράπεζας σε ασφαλισμένους που είχαν υποβάλει αγωγή, ισχυριζόμενοι πως δεν τους δόθηκε ολόκληρη η αποζημίωση αλλά μέρος της (περίπου το 50%) και το υπόλοιπο εκχωρήθηκε μέσω σύμβασης που υπέγραψαν στον Σύλλογο Εργαζομένων της Τράπεζας, προκύπτουν σημεία και τέρατα.

Απίστευτες αυτοαποκαλύψεις
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανταγωγή «Το έτος 2010 λόγω της εφαρμογής του μνημονίου, και ιδιαίτερα λόγω της προαναγγελίας ότι θα μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων της Αγροτικής Ασφαλιστικής με συνέπεια τη μείωση της αντίστοιχης καταβλητέας αποζημίωσης, και της οικονομικής παροχής του ομαδικού ασφαλιστηρίου, αφού αμφότερες οι παροχές υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό … ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων αναζητούσε τρόπους να αποχωρήσει από την εταιρεία.
Εν όψει των παραπάνω αρκετοί υπάλληλοι ζήτησαν από το σωματείο να πιεστεί ο εργοδότης ώστε να προχωρήσει στην καταγγελία σύμβασης αυτών των εργαζομένων … και παράλληλα να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν με τους ισχύοντες μέχρι 31-12-2010 προϋποθέσεις και όρους συνταξιοδότησης.
Στα πλαίσια αυτά, επειδή και η εταιρεία θα είχε όφελος από τη μείωση του προσωπικού, με την από 26-8-2010 επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράψαμε με την εταιρεία συμφωνήθηκε ότι όσοι εργαζόμενοι θέλουν να αποχωρήσουν να υποβάλουν μέχρι 15-9-2010 αίτηση προς τον Σύλλογο εργαζομένων και στη συνέχεια η εταιρεία θα προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Με τη διαδικασία αυτή που αποφασίστηκε θα προκαλείτο, όπως ήταν επόμενο, ένα τεράστιο πρόβλημα στο αποθεματικό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου».

Παραδοχή της παρανομίας
Τα απίστευτα, όμως, δεν εξαντλούνται στα παραπάνω καθώς ο Σύλλογος στη συνέχεια της ανταγωγής του ισχυρίζεται ότι αν οι εργαζόμενοι δεν αποχωρούσαν μέχρι 31-12-2010 τότε θα έπρεπε να μείνουν στην εργασία τους από 5 έως 13 χρόνια ακόμα, ενώ την ίδια στιγμή η πρόωρη αποχώρησή τους αποστερούσε εισροές στο ασφαλιστήριο επίσης από 5 έως 13 έτη.
Με αυτά που αναφέρονται στην ανταγωγή ουσιαστικά ο Σύλλογος παραδέχεται ότι πρώτον έγιναν εικονικές απολύσεις προκειμένου να ωφεληθούν κάποιοι σε βάρος του Δημοσίου καθώς έβγαιναν άμεσα στη σύνταξη και λάμβαναν και DAF, και ταυτόχρονα και σε βάρος της εταιρείας καθώς οι μισθοί τους θα μειώνονταν λόγω μνημονίου.
Τα όσα όμως γίνονται στην Αγροτική Ασφαλιστική, της οποίας προΐσταται ο κ. Θ. Πανταλάκης, δεν έχουν τέλος. Στα χέρια μας έχει περιέλθει και νέα επιχειρησιακή σύμβαση του 2011 που κατατέθηκε με καθυστέρηση πολλών μηνών στην Επιθεώρηση Εργασίας, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2012.

Τα πήραν προκαταβολικά
Επίσης στην επιχειρησιακή αυτή υπάρχει νέο DAF του οποίου την εισφορά καταβάλλει εξ ολοκλήρου η Αγροτική Ασφαλιστική και όχι όπως στα προηγούμενα, περιλαμβανόμενης και της επιχειρησιακής 2010, που υπάρχει και συμμετοχή των εργαζομένων. Παράλληλα, πληροφορούμαστε ότι εργαζόμενοι στην εταιρεία έχουν πάρει ήδη προκαταβολή ποσοστό του DAF που φτάνει το 75%, περιλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ι. Χατζηιωσήφ αλλά και του προέδρου του Σωματείου κ. Συκαμιά, εξέχοντος στελέχους του ΠΑΣΟΚ, με βαθμό διευθυντή τραπέζης χωρίς πτυχίο.
Και ερωτήματα διαχείρισης
Πέραν αυτού υπάρχουν και σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση των χρημάτων των ομαδικών ασφαλιστηρίων Λογαριασμού Διαχείρισης Κεφαλαίων (DAF), μιας και ο υπολογισμός, όπως ακούγεται, δεν έχει την υπογραφή του αναλογιστή της εταιρείας. Επίσης πληροφορούμαστε ότι ούτε  από το αρμόδιο τμήμα αποζημιώσεων της διεύθυνσης ομαδικών ασφαλίσεων έγινε ο υπολογισμός της αποζημίωσης εξαγοράς των συμβολαίων 1002/87  και 68/87 για τη διανομή των αποθεμάτων τους.
Μετά από όλα αυτά τα… κατορθώματα τα ζητήματα που προκύπτουν άπτονται δικαστικής διερεύνησης. Εμείς προς το παρόν αναμένουμε την επίσημη θέση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, του κ. Θόδωρου Πανταλάκη που προΐσταται του ομίλου της ΑΤΕ και φυσικά των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας.

Σχόλια