Η ιστορία της Πρωτομαγιάς.

Του Άγγελου Πετρουλάκη
Και καλή Πρωτομαγιά… Πρωτομαγιά των λουλουδιών, Πρωτομαγιά των Δικαιωμάτων να ζουν και οι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, όπως εκείνοι που δηλώνουν πολίτες πρώτης κατηγορίας. Γιατί κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά ότι το Δικαίωμα στη ζωή, το Δικαίωμα στην ελπίδα ανήκει σε όλους. Και γιατί κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά πως η σημερινή άτυπη γιορτή οφείλεται σε κάποιους (πολλούς) εργάτες του Σικάγου, που την 1η Μαΐου 1886 κατέβησαν σε απεργία, διεκδικώντας το 8ωρο στην εργασία, η οποία απεργία κατέληξε σε αιμοτοχυσία.
Τρία χρόνια μετά, στις 20 Ιουλίου του 1889 η Πρωτομαγιά, καθιερώθηκε ως εργατική γιορτή, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου.

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, οι απαιτήσεις του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» ήταν:
«Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται.
»Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
»Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των».
Βεβαίως, τίποτα απ’ αυτά δεν ικανοποιήθηκε τότε. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα,  για να καθιερωθεί το 8ωρο και ν’ αναγνωριστούν δικαιώματα στους εργάτες, επί… δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, πλέον.
Ας θυμηθούμε όμως και ότι σαν…
Σήμερα το 1941 κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η κινηματογραφική ταινία «Πολίτης Κέιν», στην οποία πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Όρσον Ουέλς, και η οποία ακόμα και σήμερα θεωρείται η κορυφαία ταινία της 7ης τέχνης.
Επίσης
Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1811 ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο κορυφαίος Έλληνας σατιρικός συγγραφέας από το Ληξούρι.
Σαν σήμερα, επίσης, το 1909 γεννήθηκε ο Γιάννης Ρίτσος, ο μεγάλος Έλληνας ποιητής.
Σαν σήμερα πέθανε το 1904 ο Αντονίν Ντβόρζακ, τσέχος μουσουργός. (Συμφωνία αρ. 9 «του Νέου Κόσμου»).
Πέθαναν, ακόμα, το 1907 ο Γρηγόριος Μαρασλής, εθνικός ευεργέτης και το 1976 ο Αλέκος Παναγούλης, ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, που κάποιοι για βάσιμους λόγους το χαρακτήρισαν δολοφονία.
Για να έρθουμε στα δικά μας, ας προετοιμαστούμε με σύνεση για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, που σαφώς και είναι οι κρισιμότερες της μεταπολιτευτικής περιόδου και όλοι ευχόμαστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο. Άφρονες πολιτικές, άτολμες στρατηγικές, προσκόλληση σε νοοτροπίες παρελθόντος έφεραν τη χώρα μας σε θέση δεινή με την ανασφάλεια να κυριαρχεί σε κάθε φάση της ζωής μας. Όμως για τους Έλληνες αξίζει καλύτερη μοίρα. Ας ευχηθούμε ότι θα τη βιώσουμε και ας χαμογελάσουμε.

larissanet.gr

Σχόλια