Βουτιά στις κρατήσεις από το εξωτερικό

Ο ρυθμός τους υποχώρησε 30% - 50% ...
Του Σταθη Κουσουνη
Μεταξύ 30% και 50% κυμαίνεται η υστέρηση στον ρυθμό των τουριστικών κρατήσεων από το εξωτερικό που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, μετά τις εκλογές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Ειδικότερα, στην  Κέρκυρα, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο μετά τις εκλογές η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων έφθασε περίπου στο 50%. Στην Κω η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων κινείται περί το 40%, ενώ παρατηρούνται λίγες ακυρώσεις σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.
Στις Κυκλάδες και στη Χαλκιδική η πτώση ανέρχεται κοντά στο 30%. Η ΠΟΞ σημειώνει ότι ο συνήθης αριθμός κρατήσεων αυτήν την εποχή σε επίπεδο επικράτειας ανέρχεται στο επίπεδο των 110.000 ημερησίως. Και συμπληρώνει ότι «εύκολα, επομένως, μπορεί να γίνει αντιληπτή η απώλεια εσόδων για τη χώρα στην περίπτωση που τελικά οι διαφυγούσες κρατήσεις κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς».
Η ΠΟΞ αναφέρει ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις φανέρωσαν την ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος όπως και τη δυσκολία του να αντιληφθεί πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μαζί με τη χώρα χιλιάδες Ελληνες και χιλιάδες επιχειρήσεις όπως και τα ελληνικά ξενοδοχεία. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί συγκεκριμένες δράσεις υπέρ του τουρισμού με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από το κράτος προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους κινδύνους ή απειλές. Επίσης, ότι ο επισκέπτης που βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει και δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη διαμονή του, τις μετακινήσεις του και τις πάσης φύσεως συναλλαγές του. Η ΠΟΞ ζητεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δημοσιοποίησε τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού για το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συμμετοχή του τομέα στο ΑΕΠ έφθασε στο 16% και στην απασχόληση στο 18,4%, ο αριθμός των απασχολουμένων στους 758.300, οι διεθνείς ταξιδιωτικές εισπράξεις σε 10,5 δισ. ευρώ, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε 16,4 εκατ., η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών σε 639 ευρώ, το μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά στο 3,3% και στην παγκόσμια αγορά στο 1,7%. Το 66% των ξενοδοχειακών κλινών συγκεντρώνεται στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στη Μακεδονία και στη Στερεά Ελλάδα. Το ξενοδοχειακό δυναμικό, πέρυσι, ήταν 9.648 μονάδες με 763.668 κλίνες. Στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση σε σχέση με τις αφίξεις, στη 19η θέση σε σχέση με τις εισπράξεις και στην 29 θέση σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα. Οι κυριότερες αγορές για την Ελλάδα είναι η Γερμανία με 2,2 εκατ. και το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,8 εκατ. Η μέση διάρκεια παραμονής των ξένων έφθασε σε 9,2 ημέρες. Οι Κύπριοι είχαν τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής με 13,1 ημέρες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια