Δημήτρης Μπουραντάς για την Κοινωνία Αξιών :Οι πολίτες να πάρουμε την τύχη της πατρίδας στα χέρια μας

Αποκλειστική συνέντευξη στο logia starata παραχώρησε ο καθηγητής μάνατζμεντ και συγγραφέας Δημήτρης Μπουραντάς για τη νέα πολιτική κίνηση- κόμμα που ανακοίνωσε μαζί με πολλά ακόμη στελέχη (δείτε εδώ) . Η Κοινωνία Αξιών όπως είναι το όνομα του νέου πολιτικού σχηματισμού φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανατροπή του κατεστημένου πολιτικού συστήματος και να φέρει τις υγιείς δυνάμεις της χώρας στην πολιτική . Υπάρχει έλλειμμα ηγετών και περίσσευμα ηγεμόνων στα σημερινά πολιτικά κόμματα διαπιστώνει .Μόνο εθνικό μας πρόβλημα είναι το πολιτικό σύστημα . Διαβάστε αναλυτικά τα όσα μας είπε ο εμπνευστής μιας πολιτικής κίνησης που έρχεται να ταράξει τα νερά ανοίγοντας για πρώτη φορά πειστικά τη συζήτηση  για την κατάρτιση εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης κι ανάπτυξης της χώρας .
Αναλυτικά :
-Κύριε Μπουραντά πως προέκυψε και τι φιλοδοξεί να πετύχει ο νέος σχηματισμός ;

- Η Κοινωνία Αξιών προέκυψε από τη πρωτοβουλία, κυρίως δυο κινήσεων πολιτών, τους Δημιουργικούς Πολίτες και το Κύκλο των Χαμένων Αξιών που προϋπήρχε. Η αποστολή της είναι συγκεκριμένη. Φιλοδοξούμε ν’ αλλάξουμε τον πολιτικό πολιτισμό και να συμβάλλουμε στην ανατροπή του κατεστημένου πολιτικού συστήματος και να φέρουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας και της νέας γενιάς στην πολιτική. Αυτό ασφαλώς δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για να σχεδιασθεί ένα εθνικό συνεκτικό στρατηγικό βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης και προόδου της χώρας. Εδώ που φθάσαμε χρειαζόμαστε ριζικές, εκ βάθρων, αλλαγές, παντού, στο κράτος, στην οικονομία, στην παιδεία, στην Δικαιοσύνη, στην Υγεία, στον πολιτισμό και στην κουλτούρα. Αν αυτό το κάνουμε η χώρα μπορεί να ξαναβρεί τον ιστορικό της ρόλο να πρωτοπορήσει σε όλους τους τομείς και να γίνει πρότυπο γι’ αυτούς που τώρα μας κυριαρχούν, μας χλευάζουν και μας λοιδορούν.

-Έχετε σκοπό να κάνετε ένα κανονικό πολιτικό κόμμα που θα κατέβει στις εκλογές ή θα λειτουργήσετε περισσότερο ως όμιλος πολιτικής σκέψης ;
- Στόχος είναι να αλλάξουμε τον πολιτικό πολιτισμό και το κατεστημένο πολιτικό σύστημα. Αν αυτό απαιτεί να μετεξελιχθούμε σε πολιτικό κόμμα θα το κάνουμε. Δεν είναι στόχος μας να κάνουμε άλλο ένα μικρό κόμμα. Αν η δυναμική μας στην κοινωνία οδηγεί σε ανατροπή τότε έχουμε κοινωνική ευθύνη να συμμετέχουμε στις εκλογές.


-Είστε ένας καταξιωμένος καθηγητής μάνατζμεντ και για πολλούς ο κορυφαίος στη χώρα μας . Τι είναι αυτό που σας έκανε να μπείτε ενεργά στην πολιτική ;
-Από πολύ νέος ασχολήθηκα με την πολιτική. Υπάρχουν πολλά άρθρα μου (στην Ελευθεροτυπία κυρίως) τη δεκαετία του 1980 και 1990 με πολιτικό λόγο. Μέχρι το 1984 ήμουν μέλος του ΠΑΣΟΚ. Αποσύρθηκα απογοητευμένος από το δημόσιο διάλογο μετά το 1996. Τώρα όμως που καταστρέφουν τη χώρας μας πρέπει όλοι όσοι την αγαπάμε να αναλάβουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Πρέπει να κατανοήσουμε τη ρήση του Πλάτωνα «Μια από τις τιμωρίες σου να μην καταδέχεσαι ν’ ασχολείσαι με την πολιτική είναι να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου» καθώς και τη ρήση του Κέννεντυ «Μη ρωτάς μόνο τι έκανε η πατρίδα για σένα, αλλά να ρωτάς και τι έκανες εσύ για την πατρίδα». Πιο συγκεκριμένα, η επιλογή αυτή έγινε για δύο λόγους πρώτον διότι οφείλω ν’ ανταποδώσω στην κοινωνία, διότι οι πολίτες έκαναν μπεστ σέλερ τα βιβλία μου, οι επιχειρήσεις με εμπιστεύθηκαν και μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω όνομα και χρήματα, οι φορολογούμενοι με πληρώνουν ως καθηγητή Πανεπιστημίου. Δεύτερον αγαπώ την πατρίδα μου και νοιάζομαι γι’ αυτή.

-Υπάρχει πράγματι έλλειμμα ηγεσίας στα πολιτικά κόμματα ;
-Το δυστύχημα δεν είναι ότι υπάρχει έλλειμμα ηγετών στα κόμματα αλλά ότι ταυτόχρονα υπάρχει περίσσευμα ηγεμόνων. Αν αξιολογήσουμε τα πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων με βάση τις συμπεριφορές και τα αποτελέσματα για την κοινωνία και τη χώρα αυτή η διαπίστωση τεκμηριώνεται πλήρως.

-Πολλά ακούγονται για το δίλημμα αυτών των εκλογών . Ρεαλισμός ή λαϊκισμός ; Ευρωπαϊστές εναντίον αντιευρωπαιστών ; Μνημονιακοί εναντίον Αντιμνημονιακών. Ευρώ η δραχμή ; Ποιο είναι το διακύβευμα τελικά και πως πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες ;
-Η κατάσταση της χώρας είναι πολύ δυσχερής και οι κίνδυνοι στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τοπίο παρά πολύ υψηλοί που δεν μας αφήσουν πλέον περιθώρια για λάθος επιλογές. Είναι ζήτημα επιβίωσης να αξιολογήσουμε τις πολιτικές, τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα όχι με τη ρητορική και την εικόνα που τους φτιάχνουν τα ΜΜΕ αλλά με ανεξάρτητη σκέψη και συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν την επαγγελματική και κοινωνική τους διαδρομή, τις ικανότητες και τις αξίες που αποδεικνύονται από αυτή. Τα διακύβευμα των εκλογών είναι να υπάρξει μια διακυβέρνηση, από πρόσωπα ευρείας αποδοχής με βούληση, αξίες και ικανότητες που θα διαμορφώσουν ένα σχέδιο έκτακτων μέτρων και θα υλοποιήσουν με έκτακτες δομές και μηχανισμούς για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση. Μια διακυβέρνηση που με αποφασιστικότητα και ταχύτητα θα επιτύχει την αναστροφή της ύφεσης, της ανεργίας, της φτώχειας, της εγκληματικότητας, της μετανάστευσης. Παράλληλα, με αυτό θα είναι ικανή να διαμορφώσει ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με ριζικές αλλαγές παντού. Στο βαθμό που αυτά τα σχέδια θα διαμορφωθούν και υλοποιηθούν το μνημόνιο εκ των πραγμάτων θα αναιρεθεί. Όλοι συμφωνούμε ότι το μνημόνιο οδήγησε και οδηγεί τη χώρα στη κόλαση. Κατά συνέπεια η μόνη επιλογή είναι μια εθνική στρατηγική διεξόδου από τη φρίκη. Δυστυχώς, οι πολίτες δεν έχουν σε αυτές τις εκλογές, καμία σοβαρή εναλλακτική επιλογή με βάση τα κριτήρια που προανέφερα. Ας επιλέξουν τουλάχιστον πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν αξίες, ικανότητες και κυρίως θέλουν το καλό της χώρας και όχι το ατομικό και το κομματικό συμφέρον. Ας ευχηθούμε στις επόμενες εκλογές που δυστυχώς δεν θ αργήσουν, να υπάρξουν σοβαρές εναλλακτικές επιλογές.

-Σκεφθήκατε την κάθοδο σε αυτές τις εκλογές ;
- Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες που συναντάω με τις συνεχείς ομιλίες μου σε όλη τη χώρα με ενθάρρυναν και παρότρυναν να συμμετέχουμε σε αυτές τις εκλογές, η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και δεδομένη. Σε τούτες τις εκλογές οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για την ανάδειξη ενός νέου πολιτικού σχηματισμού ανατροπής. Τέτοιες συνθήκες θα υπάρξουν στις επόμενες εκλογές. Συνεπώς, στρατηγικά είναι λάθος να παίξεις σ’ ένα στημένο παιχνίδι, με σημαδεμένη τράπουλα, που δεν έχεις πιθανότητα για τη νίκη, όπως εμείς την εννοούμε με βάση την αποστολή και τους στρατηγικούς μας στόχους. 

-O κόσμος είναι απελπισμένος . Πιστεύετε ότι υπάρχει ρεαλιστική λύση εκτός μνημονίου για την έξοδο από την κρίση ;
- Απάντησα ήδη και είναι από πολλούς σοβαρούς Έλληνες και ξένους αναλυτές τεκμηριωμένο. Εκτός μνημονίου, σημαίνει κόλαση και εντός φρίκη.

-Έχετε πολλές φορές τονίσει την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού-στρατηγικού-συνεκτικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας με προοπτική δεκαετίας . Ποια είναι η κεντρική ιδέα αυτού του σχεδίου ; Σε ποιους πυλώνες θα μπορούσε να βασιστεί η ανάπτυξη;
-Οι κρίσιμοι πυλώνες ενός τέτοιου σχεδίου είναι τρεις. Πρώτο, μια «καταιγίδα» ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης των πλούσιων πόρων και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Δεύτερον, ριζικός επανασχεδιασμός του κράτους ώστε να υπηρετεί με αποτελεσματικότητα, χωρίς διαφθορά και διαπλοκή, την ανάπτυξη και τους πολίτες. Τρίτον, η αξιοποίηση της διασποράς και των διεθνών στρατηγικών συνεργασιών. Τέταρτον, η αντιμετώπιση της φτώχειας, της εγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης, των ναρκωτικών, του κοινωνικού αποκλεισμού. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ή διαμόρφωση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η εστίαση στη καινοτομία, στη διαφοροποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών, στις οικονομίες κλίμακας και στις συνέργειες, στις εξαγωγές και τη παγκόσμια δικτύωση, καθώς και οι προσανατολισμός των επενδύσεων σε τομείς που διαθέτουμε πλούσιους πόρους και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως τουρισμός (θαλάσσιος, θρησκευτικός, ιατρικός, ορεινός, κλπ), η ναυτιλία, αγροτοδιατροφική αλυσίδα, ενέργεια, παιδεία, πολιτισμός και σε αρκετές «σφήνες» της αγοράς (π.χ φυτικά καλλυντικά, νέες τεχνολογίες), πρέπει ν αποτελούν προτεραιότητες.

-Τέλος θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας ;

-Η πατρίδα μας, έχει πλούσιους πόρους, εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και έναν λαό με αδυναμίες (κυρίως στη νοοτροπία), αλλά και με πολλές αρετές. Μπορούμε να γίνουμε μια χώρα πρωτοπόρα και πρότυπο σε όλους τους τομείς στη Δημοκρατία, στην οικονομία, στο πολιτισμό, στην παιδεία, στην οικολογία, στο πολιτισμό, στην ανθρωπιά. Μπορούμε να ξαναβρούμε τον ιστορικό μας ρόλο και να δώσουμε ξανά το φως του πολιτισμού που έχει ανάγκη ο κόσμος. Αρκεί να λύσουμε το μόνο δικό μας εθνικό πρόβλημα που είναι το πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι ευθύνη του κάθε πολίτη. Η μόνη ελπίδα συνεπώς πηγάζει από το αν εμείς οι πολίτες πάρουμε την τύχη της πατρίδας μας στα χέρια μας.


Ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι ηγετικό μέλος της Κοινωνίας Αξιών, συγγραφέας, Καθηγητής Μάνατζμεντ και Διευθυντής του Executive MBA και του μεταπτυχιακού Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 

Σχόλια

  1. Άσχετο με την παρύσα ανάρτηση αλλά, νομίζω, αξίζει τον κόπο να έχουμε μια απάντηση. Πολύς λόγος γίνεται για την αυτοδυναμία που θέλει η ΝΔ και τις συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ κλπ. Το ερώτημα, που αφορά συνεργασίες, είναι ποιός θα είναι ο πρωθυπουργός. Αυτός υποτίθεται επιλέγει και συντονίζει μια κυβέρνηση. Αν λοιπόν πάμε σε συνεργασία τύπου ΠΑΣΟΚ ποιός θα είναι ο πρωθυπουργός; ποιός θα τον επιλέξει; Θα είναι πιόνι των δύο αρχηγών οι οποίοι και θα του καθορίζουν το τι θα κάνει και τι θα πει; Δεν θα πρέπει απο τώρα να ξέρουμε ένα η περισσότερα ονόματα; Να δούμε αν αυτά τα αποδέχονται οι ψηφοφόροι που άλλο ψηφίζουν και άλλο θα τους προκύψει; Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά ακόμη αλλά για αρχή φτάνουν, να το σκεφτούμε λίγο. Και μιλάω για το ΠΑΣΟΚ γιατί για το ΚΚΕ ξέρουμε τι θα κάνει και επίσης ο Τσίπρας έδωσε μερικά ονόματα. Μόνο το ΠΑΣΟΚ ψαρεύει σε θολά νερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΣΟΚ... Ακόμα υπάρχει αυτό το πράμα;;;
      ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!! 350 ευρώ μισθός, νοσοκομεία κλείνουν, συντάξεις κουρεύονται σε βαθμό ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ και σεις μιλάτε ακόμα για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;;;;;;
      ΑΙΣΧΟΣ...!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.