Δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα: Μηνυτήρια αναφορά κατά των διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας.

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ (www.forologoumenos.gr) υλοποίησε παλαιότερη δέσμευσή του και κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Αθηνών, μηνυτήρια αναφορά (Γ2012/1722) κατά παντός υπευθύνου στελέχους της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (η μηνυτήρια αναφορά αναφέρεται τόσο στα στελέχη της παρούσας διοίκησης, όσο και στα στελέχη παλαιότερων διοικήσεων), με την οποία καλεί τον Εισαγγελέα να ερευνήσει την ύπαρξη ευθυνών στελεχών της Τράπεζας, σχετικά με την υπόθεση δανεισμού πολιτικών κομμάτων.
Μηνυτές είναι ο Σύλλογος (εκπροσωπώντας τα μέλη του) και ο κ. Γιάννης Σιάτρας (ως φορολογούμενος πολίτης και ως μέτοχος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας).Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία η Τράπεζα ουδέποτε διέψευσε, η Αγροτική Τράπεζα εμφανίζεται να έχει δανειοδοτήσει τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας με τεράστια ποσά.
Πιο συγκεκριμένα, για το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, η Τράπεζα φέρεται, έως το 2010, να είχε χορηγήσει συνολικά δάνεια ύψους 98 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 114 εκατομμυρίων του δανεισμού του συγκεκριμένου κόμματος.
Για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η Τράπεζα φέρεται, έως το 2010, να είχε χορηγήσει συνολικά δάνεια ύψους 105 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 120 εκατομμυρίων του δανεισμού του συγκεκριμένου κόμματος.
Είναι προφανές ότι ο δανεισμός αυτός δε βασίστηκε σε τραπεζικά κριτήρια.Από την άλλη πλευρά, η Αγροτική Τράπεζα, διοικούμενη από κομματικές διοικήσεις, παρουσίασε εξαιρετικά μεγάλες ζημιές: 481 εκατομμύρια κατά το 2009, 395 εκατομμύρια κατά το 2010 και 1.030 εκατομμύρια έως το Σεπτέμβριο του 2011 (οι τελικές ζημιές της τράπεζας για το 2011 αναμένεται να υπερβούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ).Στο ίδιο διάστημα (2009-2011), το Ελληνικό Δημόσιο είχε συμμετάσχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (οι οποίες έγιναν για να καλυφθούν οι ζημιές), πληρώνοντας 1.910 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δώσει επιπλέον εγγυήσεις προς την Αγροτική Τράπεζα, ύψους 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ!Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ και ο κ. Γιάννης Σιάτρας (Πρόεδρος του Συλλόγου και μέτοχος της Αγροτικής Τράπεζας), ζητούν από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν την ύπαρξη ευθυνών στελεχών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι στα παρελθόντα έτη μεθόδευσαν την νομική δέσμευση της ΑΤΕ  με συμβάσεις δανείων, οι οποίες σήμερα καταλήγουν να οδηγούν σε βαρύτατες επισφάλειες, από τις οποίες θα ζημιωθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας και βεβαίως, το σύνολο των Ελλήνων φορολογούμενων.Η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε σήμερα ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, εμπεριέχει ένα συμβολισμό: Οι πολίτες είμαστε υπεύθυνοι για την τύχη μας. Και πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε την επιβολή του δικαίου και το σεβασμό στους Θεσμούς.Τη μήνυση συνέταξε ο δικηγόρος Αθηνών κ. Χρήστος Κλειώσης - ΑΜ ΔΣΑ 26378 (6943-871375), ο οποίος συνεργάστηκε με το Σύλλογο σε εθελοντική βάση.  (Δείτε το άρθρο από το site του Συλλόγου)
(Δείτε
τη μηνυτήρια αναφορά σε μορφή pdf - Δείτε το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, μαζί με τους σχετικούς συνδέσμους)

Σχόλια