Σρέντερ: η Μέρκελ κάνει λάθος

«Όσα επιβάλλει το Βερολίνο στην Αθήνα δεν έχουν ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό νόημα», δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
«Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση, το να λέει δηλαδή στην Ελλάδα ότι πρέπει να εφαρμοσθούν συγχρόνως οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική λιτότητας, δεν έχει νόημα. Είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο», σημείωσε ο Σρέντερ στην Corriere della Sera.
Τώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα.
Θα έπρεπε να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναμορφώσουν την χώρα, αλλά, παράλληλα, ότι πρέπει να μπορέσουν να το κάνουν βαθμιαία. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ασκούμε μόνον πίεση στην Αθήνα».
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ «δεν πιστεύει ότι η Αθήνα θα βγει από το ευρώ» και σε όσους προφητεύουν έναν «ενδεχόμενο κίνδυνο για ντόμινο» απαντά πως «θα έφτανε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για να αποτραπεί κάτι τέτοιο».
Όσο για την Άγκελα Μέρκελ, ο προκάτοχός της θεωρεί ότι «σκέφτεται, πρώτα απ' όλα, βάσει εκλογικών κατηγοριών, βάσει δηλαδή εσωτερικής πολιτικής ισχύος- και κάνει λάθος».

Σχόλια