Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Η Γαλλία αλλάζει σελίδα

Από χθες η Γαλλία άλλαξε σελίδα. Ο νέος πρόεδρος της χώρας, σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, υποσχέθηκε μία αναθεώρηση της πολιτικής λιτότητας. Τα Ηλύσια Πεδία αποχαιρετούν το Νικολά Σαρκοζί.
Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια ένας σοσιαλιστής πολιτικός γίνεται και πάλι κάτοικος των Ηλυσίων Πεδίων. Ο 57χρονος πολιτικός ήταν ο καθαρός νικητής των προεδρικών εκλογών και οι επευφημίες από τους οπαδούς ήταν θερμές στην πλατεία της Βαστίλης.

Ο λαός μίλησε...
«Οι ευχαριστίες μου απευθύνονται στο γαλλικό λαό και στους συγκεντρωμένους εδώ. Σε εσάς που μου επιτρέπετε να είμαι ο πρόεδρός σας. Θα θυμάστε σε όλη σας τη ζωή αυτή τη γιορτή στην πλατεία της Βαστίλης, διότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους λαούς να προχωρήσουν σε αλλαγές» είπε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχοντας στο πλάι του τη σύντροφό του Βαλερί Τριερβάιλερ, την μελλοντική πρώτη κυρία της Γαλλίας, έστειλε ένα πρώτο σαφές μήνυμα στην Ευρώπη και στο Βερολίνο λέγοντας πως οι περικοπές δεν μπορεί να είναι η μοίρα της Ευρώπης και ότι στόχος του είναι να φέρει μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι ψηφοφόροι από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν από όσους αναμενόταν ψήφισαν υπέρ του Νικολά Σαρκοζί, εντούτοις οι ψήφοι δεν ήταν αρκετές για να του χαρίσουν τη νίκη.
Οι Γάλλοι περιμένουν πολλά…

Αντίο Ηλύσια Πεδία...
Ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε αμέσως την ήττα του:
«Η Γαλλία έχει έναν νέο πρόεδρο, ήταν μια δημοκρατική απόφαση στη βάση των δημοκρατικών μας αξιών. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την απόφαση».
Μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί η Γαλλία αποχαιρετά και 17χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης. Μετά τον Φρανσουά Μιτεράν, ο Ολάντ είναι ο δεύτερος σοσιαλιστής που μπαίνει στο Παλάτι του Ηλυσίων Πεδίων. Οι Γάλλοι περιμένουν πολλά από το νέο πρόεδρο. Τους υποσχέθηκε χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της ανεργίας. Για τον νέο πρόεδρο σημαντικό είναι επίσης τι θα κάνουν οι σοσιαλιστές στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές σε τέσσερεις εβδομάδες. Μόνο με μια ευρεία αριστερή συναίνεση μπορεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του. Μέχρι σήμερα στο γαλλικό κοινοβούλιο την πλειοψηφία είχαν οι συντηρητικοί.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Φρανσουά Ολάντ συγκέντρωσε το 51,62% των ψήφων και ο Νικολά Σαρκοζί το 48,38. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 80,43% και δικαίωμα ψήφου είχαν 46 εκατομμύρια άνθρωποι.
DW / Tagesschau/ Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
http://www.dw.de/dw/article/0,,15933804,00.html

1 σχόλιο:

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.