Πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Τι λέμε οι Πειρατές.

Η οικονομία μας και το κράτος μας έχουν σοβαρά προβλήματα και αυτά δεν μπορούν να λυθούν με δανεικά. Τα προβλήματα αυτά είναι δομικά. Η διαπλοκή και η αδιαφάνεια, καθώς και η ανευθυνότητα των "υπευθύνων" διαβρώνει και τελικά καταστρέφει τα πάντα.
Για αυτό το λόγο και επιμένουμε στο Κόμμα Πειρατών ότι τα πάντα πρέπει να ξεκινάνε και να τελειώνουν στην Διαφάνεια. Να υπάρχει απόλυτος έλεγχος από τον πολίτη και όχι μόνο μετά από απόδειξη "έννομου" συμφέροντος. Το έννομο συμφέρον είναι αυτονόητο όταν πρόκειται για Έλληνα πολίτη.

Καμία πραγματική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει σαφές θεσμικό πλαίσιο που θα στηρίζει και θα ενισχύει την διαφάνεια και την συμμετοχή των πολιτών. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει έλεγχος και απόδοση ευθυνών.  Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η διαφάνεια θα πρέπει να ισχύει και αναδρομικά και έτσι να βρεθούν όλα όσα μας κρύβουν και δημιούργησαν το χρέος και το χάος που έχουμε σήμερα.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε θέματα τοπικά, περιφερειακά και επικράτειας. Όχι τον τελευταίο.

Επίσης χρειάζεται ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Διαχωρισμός εξουσιών έτσι ώστε ο νομοθέτης να μην είναι και υπουργός. Και φυσικά έλεγχος και ύπαρξη συνεχούς ενημέρωσης του πόθεν έσχες των πολιτικών, των μελών κυβερνήσεως, των λειτουργών της δικαιοσύνη και των συγγενών τους.

Ο απευθείας έλεγχος και επικύρωση συμβάσεων και δαπανών με τοπικά ή εθνικά δημοψηφίσματα (με διάρκεια ημερών και π.χ. χρήση των ΚΕΠ ώστε να έχουν μηδενικό κόστος) θα μειώσει το κόστος άμεσα όπως δείχνουν οι εμπειρίες από χώρες που έχουν εφαρμόσει αυτό το σύστημα.

Το αστείο είναι ότι για κάποιους αυτά ακούγονται ουτοπικά ή "ακριβά". Η αλήθεια είναι ότι κοστίζουν μόνο στους βολεμένους. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που δεν τα θέλουν είναι τα κόμματα που μας κυβερνούν τόσα χρόνια. Δεν τα θέλουν ούτε τα ανερχόμενα "αστέρια", αλλά δυστυχώς όταν θα το δείτε θα είναι αργά. Η διαπλοκή είναι στο πετσί των σημερινών πολιτικών γιατί δεν έχουν μάθει αλλιώς.
Μπορούμε διαφορετικά. Μπορούμε ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ.


 

Σχόλια