Aπειλεί η Τουρκία για τα πετρέλαια της Κύπρου...

Η Αγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους για την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ πλησιάζει η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Λευκωσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απαίτησε σήμερα από τις κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχετικά με την ανακοίνωση δημόσιου ενδιαφέροντος για την εξερεύνηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων και κοιτασμάτων αερίου από πλευράς της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποσυρθούν, απειλώντας τις ότι εάν δεν το πράξουν θα αποκλειστούν από κάθε ενεργειακό έργο στην χώρα--σημερινό και μελλοντικό.
Η τουρκική διπλωματία κάλεσε «τις χώρες και τις πετρελαϊκές εταιρίες» που συμμετέχουν στις προσφορές
«να αποσυρθούν από κάθε δραστηριότητα σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή», λόγω των συνεχιζόμενων ασυμφωνιών οι οποίες σχετίζονται με το Κυπριακό, καθώς και «να αποσύρουν τις προσφορές τους», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Δεν θα υπάρχει καμιά πιθανότητα «να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση σε μελλοντικά ενεργειακά έργα στην Τουρκία», πρόσθεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή αυτή.
Συνέχισε σημειώνοντας ότι οι προαναφερθείσες εταιρίες θα θεωρηθούν «υπεύθυνες» για τις εντάσεις οι οποίες μπορεί να κλιμακωθούν στην περιοχή εάν συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας «παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Η Κύπρος ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι 15 εταιρίες και κοινοπραξίες κατέθεσαν προσφορές στους πλειστηριασμούς για 12 οικόπεδα εκμετάλλευσης όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτά της νήσου.
Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία κι είναι η μόνη χώρα σε διεθνές επίπεδο η οποία αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), έχει εκδηλώσει σε πολλές περιπτώσεις την αντίθεσή της στην εξερεύνηση αυτών των κοιτασμάτων, τις οποίες θεωρεί «παράνομες».
Η Άγκυρα διατείνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες ενόσω η νήσος παραμένει διχοτομημένη, καθώς αυτό θα αποστερούσε τους Τουρκοκύπριους από το να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που ανακαλύφθηκαν.
Οι προσφορές κατατέθηκαν από δέκα κοινοπραξίες και πέντε ομίλους, περιλαμβανομένων της γαλλικής Total, της μαλαισιανής Petronas και της αμερικανικής ATP. Οι τελικές αποφάσεις, που αφορούν τα 12 από τα 13 οικόπεδα εκμετάλλευσης της Δημοκρατίας της Κύπρου, αναμένεται να ληφθεί από την κυπριακή κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες.
Η αμερικανική Noble Energy, η οποία ήδη είχε αναλάβει του οικοπέδου υπ' αρ. 12 το 2011, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα κοίτασμα αερίου που περιέχει 226,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, κι έχει εκτιμώμενη αξία 100 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια

  1. Κε Παπασπύρου κατόπιν σχετικού ερωτήματος στο
    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/05/blog-post_3147.html
    του Ανώνυμος Παρ Μαϊ 04, 06:34:00 μμ 2012
    απαντήσατε χαρακτηριστικά " Βλέπε το παράδειγμα της Κύπρου αναφορικά με την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο. Οι Τούρκοι δεν έκαναν τίποτα απολύτως παρά μόνο δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση. "

    Μετα το εν λογω άρθρο, εμμένετε στην πιο πάνω θέση σας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και εμμένω στην θέση μου
      Απλά μεταφέρουμε την είδηση..
      Οι Τούρκοι και πάλι κάνουν δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση

      Διαγραφή
    2. Μήπως και αυτή η είδηση είναι απλά για εσωτερική κατανάλωση ?
      http://www.athenspress.gr/2012/05/%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF/
      Κε Παπασπύρου , λαμβάνοντας υπόψη οτι είστε και απόστρατος ανώτατος αξιωματικός , αν αυτή είναι η τελική σας θέση θεωρώ οτι εμμένετε σε μια λάθος θέση για να μην παραδεχθείτε το λαθος σας ...
      Ο Θεός της Ελλάδας ας βάλει το χέρι του.

      ΥΓ Το στέλνω με την ελπίδα οτι θα δημοσιευθεί ....

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.