Συντριπτική ήττα για τη Μέρκελ

Θρίαμβος για τους Σοσιαλδημοκράτες στη Ρηνανία - Βεστφαλία, κόλαφος για τους Χριστιανοδημοκράτες. Ηχηρό ράπισμα για τη Μέρκελ. Πρόγευση για τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου 2013;
Ιστορικής σημασίας ήττα υπέστη το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμματα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, ενώ εκλογικός θρίαμβος των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων προαναγγέλει την αλλαγή στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Το κόμμα των Πειρατών μπαίνει και σε τρίτο τοπικό κοινοβούλιο. Και οι Φιλελεύθεροι, που πολλοί είχαν προαναγγείλει τον πολιτικό αφανισμό τους, επανακάμπτουν λίγο ενισχυμένοι.
Προανάκρουσμα για το Βερολίνο;

Πάγωσε το χαμόγελο του Ρέτγκεν
Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι διαθέτουν πλέον άνετη πλειοψηφία για να συγκυβερνήσουν την επόμενη τετραετία, ενώ αντίθετα η συντριπτική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών ερμηνεύεται ως δραματική προειδοποίηση για την καγκελάριο Μέρκελ και το κόμμα της. Κι αυτό διότι ιδιαίτερα φέτος η προσφυγή στις κάλπες δίνει γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όταν το φθινόπωρο του 2013 θα κληθούν οι Γερμανοί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι Ο ούριος άνεμος των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων σε αυτήν τη τοπική αναμέτρηση, που χαρακτηρίζεται και ως «μικρές ομοσπονδιακές εκλογές» θα μπορούσε να συμπαρασύρει και την κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων στο Βερολίνο. Ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, που διεκδικούσε το αξίωμα του πρωθυπουργού, παραδέχθηκε την «πικρή ήττα», ανέλαβε απολύτως την ευθύνη για το αποτέλεσμα και δήλωσε ότι παραιτείται από τοπικός πρόεδρος. 
Deutsche Welle

Σχόλια