Οι αντισυμβαλλόμενοι

του Σωτήριου Καλαμίτση
Σε όλες τις σχετικές με τα «Μνημόνια» συμβάσεις συμβάλλονται αφ’ ενός η τρόικα, ήτοι ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, αφ’ ετέρου η Ελληνική Δημοκρατία και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ΔΝΤ ασφαλώς και είναι κάτι διακεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, η ΕΚΤ είναι κάτι διακεκριμένο από την ΕΕ; Πώς είναι αυτό δυνατόν; Και όμως έτσι θέλουν να είναι: η ΕΚΤ αποτελεί θεσμικό όργανο της ΕΕ [άρθρο 13§1 της Συνθήκης ίδρυσης της ΕΕ], έχει το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης ευρώ, διαθέτει δική της νομική προσωπικότητα και είναι ανεξάρτητη έναντι των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, τα οποία οφείλουν να σέβονται την ανεξαρτησία αυτή [άρθρο 282 Συνθήκης].
Λέτε να είναι αυτός ο λόγος που δεν εκτυπώνονται περισσότερα ευρώ; Αρνείται ο κ. Ντράγκι;
Για την ΤτΕ γνωρίζουμε ότι είναι κάτι διακεκριμένο από την Ελληνική Δημοκρατία, όπως π.χ. η ΔΕΗ, αλλά στην ουσία τελούσε υπό τον έλεγχο της εκάστοτε ελληνικής Κυβέρνησης, όπως η ΔΕΗ, μέχρις ότου η χώρα εισήγαγε το ευρώ. Έκτοτε η ΤτΕ λειτουργεί στην ουσία ως «υποκατάστημα» της ΕΚΤ στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις αντίστοιχες Κεντρικές Τράπεζες των λοιπών κρατών-μελών της ΕΕ, αφού η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Σύστημα Τραπεζών [άρθρο 282§1 Συνθήκης].
Από τη στιγμή, λοιπόν, που η κ. Μέρκελ και οι συν αυτή συζητούν επί ίσοις όροις με την ΕΚΤ, από τί είναι ανεξάρτητη η μεγάλη Γερμανία;
Από την άλλη μεριά, όταν ο κ. Προβόπουλος κάνει δηλώσεις για την ελληνική οικονομία, πρόκειται στην πραγματικότητα για δηλώσεις της ΕΚΤ. Επίσης, τίθεται και το ερώτημα: όταν η ΤτΕ υπογράφει σύμβαση με την ΕΚΤ, ως τί υπογράφει; Μπορεί ποτέ υποκατάστημα ανωνύμου εταιρείας να συμβάλλεται με την έδρα της εταιρείας;
Σωτήριος Καλαμίτσης

Ταχάλια

Σχόλια