Το θράσος του ανθρώπου που μας κατέστρεψε : Γ. Παπανδρέου: "Οι Έλληνες να αναλάβουμε την ευθύνη των αποτυχιών μας"

Αντί να τον έχουν μέσα μέσα με τον Άκη έχει το θράσος να μιλάει... ΑΙΣΧΟΣ ...
«Εξαρχής είχα τονίσει ότι ως Έλληνες πρέπει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη των αποτυχιών μας» επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό» ανέφερε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο της Google «Zeitgeist» στο Λονδίνο....
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πάλεψα για να ανταποκριθεί η Ευρώπη, η οποία το έκανε με αλληλεγγύη στους Έλληνες και στους άλλους λαούς, με νέους θεσμούς, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία και με το μεγαλύτερο "κούρεμα" χρέους στην ιστορία».

Ωστόσο, επισήμανε ότι «οι αγορές αντί να ηρεμήσουν παραμένουν ανήσυχες, επιθετικές και κερδοσκοπικές, γιατί η Ελλάδα δημιουργεί ένα προηγούμενο που αναδεικνύει την ενυπάρχουσα αδυναμία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σήμερα καθώς και τα προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως αντιμετωπίζει τις αγορές».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «η ελληνική κρίση έφερε στο προσκήνιο μερικές από τις ελλείψεις στην αρχιτεκτονική του κοινού μας νομίσματος, καθώς έχουμε κοινό νόμισμα χωρίς, την ίδια στιγμή, να έχουμε κοινό "ταμείο" και εναρμόνιση σε βασικές πολιτικές», ενώ σημείωσε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος, που είναι το κύριο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις αναδυόμενες αγορές».

Ο πρόεδρος της ΣΔ αναφέροντας τις συνθήκες οι οποίες καθιστούν μια σειρά χωρών της Ασίας, της Λ. Αμερικής και της Αφρικής πόλους έλξης οικονομικής δραστηριότητας και κεφαλαίων που φεύγουν από τις ανεπτυγμένες χώρες, τόνισε κατ’ αρχήν ότι «και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, αργά ή γρήγορα, δεν μπορούν να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη με αυτούς τους όρους. Ο πλανήτης μας δεν μπορεί να προσφέρει, δεν μπορεί να αντέξει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στη συνέχεια ότι τα κεφάλαια φεύγουν και προς τους «φορολογικούς παραδείσους», τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα».

«Οι δημοκρατίες μας δεν μπορούν να δείχνουν ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο εντός των εθνικών συνόρων» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να «εκδημοκρατίσουμε και να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση», διότι διαφορετικά «οι πολίτες θα θεωρήσουν ότι οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι αδύναμοι και αυτό θα τους οδηγήσει να ψάξουν να βρουν σωτήρες, να στραφούν στον φονταμενταλισμό ή σε απόλυτες ιδεολογίες, στην απάθεια ή στη βία αντί στη δημοκρατική, δημιουργική συμμετοχή μέσα στις κοινωνίες μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι σε αυτό πρέπει να συμβάλλει η Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη» και επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα για ένα διαφανές τραπεζικό σύστημα, δημοκρατικό έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, προσπάθεια σταματήματος των «φορολογικών παραδείσων» και μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο «για μια Κεντρική Τράπεζα περισσότερο επεμβατική, πιο πολύ σαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία να είναι επιφορτισμένη να αντιμετωπίσει την ανεργία».

Επίσης, μίλησε για ευρωομόλογα και φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, «που μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του χρέους και να δημιουργήσουν αποθέματα για επενδύσεις, πράσινη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Πρέπει να συμπληρώσουμε τις εθνικές πολιτικές για δημοσιονομική πειθαρχία με ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης. Φαίνεται να υπάρχει λίγο φως από την πρόσφατη συνάντηση των G8 και τις πολιτικές αλλαγές σε χώρες όπως η Γαλλία» είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας, τέλος, ότι «η Ευρώπη μπορεί να γίνει ένα πρότυπο, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τόσες άλλες περιοχές».

Σχόλια

  1. Διαβάστε ολο το "επίμαχο" κείμενο, χωρίς παρεμβάσεις που οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα και υπονοούμενα.

    " Εξαρχής είχα τονίσει ότι, ναι, ως Έλληνες πρέπει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη των αποτυχιών μας. Ωστόσο, είπα επίσης ότι, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό. Έχουμε πρόβλημα στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Γι’ αυτό πάλεψα για να ανταποκριθεί η Ευρώπη. Και το έκανε. Με αλληλεγγύη στους Έλληνες και στους άλλους λαούς, με νέους θεσμούς, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία. Με το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ιστορία. Παρά ταύτα, η καταιγίδα δεν έχει κοπάσει. Οι αγορές, αντί να ηρεμήσουν, παραμένουν ανήσυχες, επιθετικές και κερδοσκοπικές. Γιατί; Η απάντηση είναι προφανής: η Ελλάδα δημιουργεί ένα προηγούμενο. Αναδεικνύει την ενυπάρχουσα αδυναμία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σήμερα καθώς και τα προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως αντιμετωπίζει τις αγορές.

    (πλήρες το κείμενο στο http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?d=6&rd=7739474&f=1359&rf=1307755822&m=17793&rm=12740065&l=2 )

    Και ερωτώ τις αποτυχίες μας ως ελληνικό κράτος με νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις , ποιός πρέπει να τις αναλάβει ?

    Ας αφήσουμε λοιπόν το λαικισμό την προπαγάνδα και ας δούμε επιτέλους τι θα κάνουμε για να σωθεί η πατρίδα.

    Οσον αφορά για τις πολιτικές ευθύνες του Παπανδρέου ήδη ο ελληνικός λαός τις καταλόγισε. Όποιος δε θεωρεί οτι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες ας περιμένει λίγο να μιλήσει η ελληνική δικαιοσύνη, παρότι ορισμένοι με τη στάση τους και την διάλυση της βουλής φρόντισαν για παραγραφή. Αυτούς ποιός θα τους τιμωρήσει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.