Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Θα μας τρελάνουν....

Στο Βήμα της Κυριακής δημοσιεύτηκε η "απόρρητη" έκθεση του Λ. Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Θα εστιάσω μόνο στη φράση "η αύξηση των δαπανών είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου", την οποία τα μέσα ενημέρωσης την πέρασαν στα ψιλά γράμματα.
Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί σειρά σκληρών μέτρων για τη μείωση των δαπανών του κράτους:
 • Οι δαπάνες των μισθών του δημοσίου τομέα και των συντάξεων έχουν μειωθεί σημαντικά, από την κατάργηση των δώρων (13ος, 14ος μισθός).
 • Καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα από τους μισθούς του δημοσίου, με το ενιαίο μισθολόγιο.
 • Περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν μαζικά σε πρόωρη ή κανονική σύνταξη, που ήταν είναι αρκετά μικρότερη από το μισθό τους.
 • Απολύθηκαν περίπου 30.000 συμβασιούχοι του δημοσίου, χωρίς το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας (συμβάσεις έργου).
 • Μειώθηκαν σημαντικά όλοι οι προϋπολογισμοί του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  - Εμείς μάλιστα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη μείωση που έχει γίνει στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, που η χρηματοδότηση δεν καλύπτει ούτε τους μισθούς που πρέπει να καταβληθούν, καθόλου ανελαστικές δαπάνες (λογαριασμούς ΔΕΚΟ κλπ), και αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε δανεισμούς.
 • Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.
 • Συγχωνεύτηκαν και κλείσανε σχολεία σε δήμους και επαρχίες, για εξοικονόμηση χρημάτων.
 • Υλοποιήθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για να μειωθούν οι δαπάνες της φαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Εξοικονομήθηκαν "εκατομμύρια ευρώ από ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προμήθειας νοσοκομειακών φαρμάκων, με τιμές κατά 92% χαμηλότερες από αυτές που ίσχυαν".
 • Και ίσως και άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που τώρα μου διαφεύγουν.
 
Ενώ λοιπόν υλοποιήθηκαν μια σειρά από μέτρα, πολλά άδικα, κάποια ορθά, που όμως περικόπτουν τις δαπάνες αποτελεσματικά,
 
θέλω κάποιος πραγματικά να μου εξηγήσει, πώς γίνεται να υπάρχει "αύξηση των δαπανών";
 
Καθόλου δεν παραξενεύτηκαν οι δημοσιογράφοι από αυτό;
 
Θα γίνει άραγε κάποια έρευνα για να διαπιστωθεί από που αυξήθηκαν οι δαπάνες, εν μέσω μάλιστα τακτικών ελέγχων της Τρόικας, και ποιοι ευθύνονται; ή θα βγει πάλι το απλοϊκό συμπέρασμα ότι "πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες" εννοώντας πάλι μισθούς, συντάξεις και απολύσεις.
Γιάννης Δερμούσης
Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

2 σχόλια:

 1. Πράγματι έχεις καταγράψει πολύ λιγότερα μέτρα από όσα έχουν λάβει στην πράξη.....
  Απλά είναι ψεύτες - κλέφτες και υποκριτές και δεν θα ησυχάσουν αν δεν αρπάξουν τα πάντα.
  Αντί να αυτοκτονούμε πρέπει να τους κόψουμε χέρια - πόδια - γλώσσες - ώτα - ρουθούνια και οφθαλμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απλό: Έχουν αυξηθεί οι τόκοι, που συσσορεύονται. Σύντομα, το χρέος θα είναι 500 δις και οι τόκοι πάνω από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να τους αποπληρώσει. Για αυτό και βάζουν τα γενοκτονικά μέτρα λιτότητας, για να εμποδίσουν την άμεση κατάρρευση, πριν προλάβουν να τα αρπάξουν όλα. Ή μήπως δεν ξέρουμε πως πλέον όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα γιουρούσι; Με την ανοχή και την αρωγή των τοπικών αντιπροσώπων τους, κοτζαμπάσιδων, πολιτικών, καναλαρχών και δημοσιογράφων;

  Σύντομα, όταν θα ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία, θα έλθουν και θα κατάσχουν την ** ιδιωτική ** περιουσία των Ελλήνων. Ήδη έχει μπει η Εφορία και αρπάζει τους τραπεζικούς λογαρισμούς όσων χρωστάνε, για να στείλει τα λεφτά στο εξωτερικό... Εξισώνεται, λέει, το χρέος προς το κράτος, σαν να είναι χρέος προς ένα δάνειο. Δηλαδή, το κατοχικό κράτος μας δανείζει τη ζωή μας και εμείς πρέπει να την αποπληρώσουμε, αλλιώς θα πάμε φυλακή και θα μας τα πάρει όλα, λέει...

  Όταν δεν θα μπορεί να αποπληρώνει πια τα τοκοχρεωλύσια το ελληνικό κράτος, το οποίο ισχυρίζονται οι "δανειστές" δεν μπορεί να έχει ασυλία σε παράβαση του διεθνούς Δικαίου, τι θα έχει απομείνει: Η ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Όλοι οι άλλοι τους πληρώνουν νοίκι και αυτό πρέπει να αλλάξει, λένε. Άρα, τους ανήκει... Δεν πειράζει όμως, ας ψηφίσουμε του δήμιους μας, για μια ακόμη φορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.