Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Σε τροχιά σύγκρουσης…

Στις 23 Μαίου, στο συμβούλιο της ΕΕ για την ανάπτυξη θα εμφανιστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις Γερμανίας - Γαλλίας στη διαχείριση της κρίσης. Ευρωομόλογα, δάνεια από την ΕΚΤ, όχι στον Σόιμπλε.
Σε μετωπική τροχιά φαίνεται να κινούνται Γερμανία και Γαλλία. Λίγες μέρες πριν την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου κορυφής για την ανάπτυξη η Γαλλία θα θέσει επί τάπητος προτάσεις που είναι κόκκινοι πανί για τη Γερμανία όπως το ευρωομόλογο και η χορήγηση δανείων άμεσα από την ΕΚΤ. Διαφωνίες εκφράζει το Παρίσι και για τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για επικεφαλής του Γιουρογκρουπ.
Ευρωομόλογα και δάνεια από ΕΚΤ

Χειραψίες για αρχή
Η σύγκρουση θεωρείται προδιαγεγραμμένη παρά το ότι το Βερολίνο προσπαθεί να την κρατήσει χαμηλά. Ήδη στο Camp David ο νέος Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι σε όλες τις προτάσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης συμπεριλαμβάνεται και το ευρωομόλογο. «Δεν είμαι ο μόνος που θα το ζητήσω, πήρα επιβεβαίωση κι από άλλους εδώ στη σύνοδο του G8» είπε. Ο Ολάντ εννοεί τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, οποίος το υποστηρίζει από καιρό αλλά δεν το φωνάζει δυνατά για να μην «ερεθίσει» το Βερολίνο, αλλά και τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ 'Οζμπορν. Η Μέρκελ απορρίπτει κατηγορηματικά την εισαγωγή ευρωομολόγων διότι δεν θέλει ‘κοινοτικοποίηση’ των χρεών και φοβάται ότι θα οδηγήσει στη χαλάρωση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης στις χώρες με κρίση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό εξήγγειλε μέσω της Libération ότι εκτός των άλλων θα καταθέσει την πρόταση χορήγησης δανείων προς την Ελλάδα και σε άλλες με δημοσιονομικά προβλήματα χώρες από την ΕΚΤ μέσω του σταθερού μηχανισμού στήριξης (ESM). Κι εδώ η Γερμανία έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό της φοβούμενη ότι η ΕΚΤ μπορεί να χάσει την ανεξαρτησία της αλλά εκτός αυτού θυμίζει ότι σύμφωνα με τον καταστατικό της απαγορεύεται η χορήγηση δανείων σε κράτη.
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.